Реклама / Ads
0| 5738 |02.02.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Илияна Йотова спасява планинските региони с европари

.
Илияна Йотова
Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и Информационното бюро на ЕП в България организират конференция под надслов "Планините - неоцененото богатство на Европа. Европейски политики за развитие на планинските региони". Събитието ще се състои на 5 февруари 2016 г., от 10.00 ч, в конферентната зала в Дома на Европа - град София, ул. "Раковски" 124.
 

Повод за конференцията е инициативата на Илияна Йотова за доклад за планинските региони в ЕС. Сред присъстващите ще бъдат заместник-министърът на Министерството на регионално развитие и благоустройство Иван Аспарухов, кметове от планинските общини, депутати от Комисията по регионално развитие на Народното събрание. На конференцията ще бъде представено проучването на агенция Медиана: "Социалните и икономически аспекти на развитието на планинските региони в България и ЕС".             

 

Йотова е докладчик по планинските региони в Комисията по регионално развитие на ЕП и целта на инициативата е допълнителни целеви инвестиции в планините на ЕС от еврофондовете. Най-сериозният проблем според нея е обезлюдяването на планините, което не позволява развитие и води до загуба на възможностите за възползване от природните ресурси. Евродепутатът смята, че освен наличните проблеми, именно богатството на природни дадености в планинските региони може да бъде добра възможност за развитие на тези региони. Това може да бъде постигнато чрез инвестиции в малките и средни предприятия, зелената икономика, обучението, дуалното образование и развитието на бърз и достъпен интернет.

 

На конференцията ще бъдат обсъдени проблеми като промяната на климата, която води до сериозни предизвикателства за туризма, трудности с достъпността и инфраструктурата и свързаността и интернет. Проблемите могат да бъдат преодолени чрез европейските фондове, тъй като може да доведат нови инвестиции в текущия и следващ програмен период.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7296 |15.07.2015 ЕК иска България да спасява Гърция . 3| 7778 |10.01.2015 Швейцарци спасяват теснолинейката Септември - Добринище . 13| 6813 |03.11.2014 Нов кандидат-инвеститор спасява КТБ . 15| 8706 |31.10.2014 Хърсев: Евтиният вариант за спасяване на КТБ е от инвеститор
Реклама / Ads