Реклама / Ads
2| 4662 |17.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Имаме воля да доведем пенсионната реформа докрай

.
Симеон Дянков
Аз и екипът ми, а и цялото правителство сме твърдо решени да доведем пенсионната реформа докрай. Това заяви пред Дарик вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
 

Според Дянков пенсионната реформа е голямата тема, която той и колегите му финансови министри от ЕС обсъждат на неформалната си среща, продължаваща днес в Мадрид. Тя е много трудна в политическо отношение за всички финансови министри от евросъюза и ще е едно от основните пера в стратегия „Европа 2020“, добави още той.

Финансовото министерство вече е подготвило за разглеждане програмата за реформиране, която в края на май ще представи и пред ЕС.

Министър Дянков заяви, че в Холандия, например, е съобщено решението пенсионната възраст да се увеличи от 65 на 67 г. Във френския парламент има подобно предложение. Няма как в България да избегнем това, подчерта Дянков.

По думите му обаче, големият въпрос по пенсионната реформа всъщност не е по горната възрастова граница за пенсиониране на мъжете и жените, а по премахването на привилегиите за ранно пенсиониране на някои категории работници и служещи.

Голямата новина от вчера беше, че конвергентната ни програма е отчетена като адекватна в Мадрид, следващата седмица предстои да чуем това и официално, каза Дянков.

На въпрос реалистично ли е до Коледа да кандидатстваме за ЕRM 2, министърът още веднъж повтори, че това е голям успех на нашето правителство, защото с високата оценка ЕК всъщност ни казва: „Отлично сме се справили в края на 2009 г. с бюджета, с програмата ви за 2010 с мерките, които предприемате, е добра, изпълнете я до 2013 г. (защото конвергентната програма е за тригодишен срок) и мерките, които правителството на Борисов е начертало, са точните мерки“. „В доклада на ЕК се казва, че оценката за нас е повече от адекватна и България заедно с Естония са единствените държави с такава висока оценка. Което пък означава, че това е също положителна стъпка към влизането на България в еврозоната“, допълни Дянков.

„Остава ни още една стъпка през май, когато ще дойдат експерти от ЕК, да ги убедим и да избегнем процедурата за свръхдефицит. Там работата ще е трудна и ние още от вчера я почнахме, като докладвахме на премиера Борисов за успеха по конвергентната програма. Трудно ще е, защото проблемът със свръхдефицита беше изненада и за нас, и за европейските ни партньори, пак благодарение на предизборните харчове на предишното правителство. Трябваше да обясняваме откъде е излязло това и защо чак сега го виждаме, добре го бяха скрили от тройната коалиция. От друга страна пък това, което е важно за следващите няколко седмици е да обясним на експертите от ЕК, че голяма част от този свръхдефицит е в резултат от предизборно харчене. Ако успеем да ги убедим в това, следващата стъпка ще бъде да кандидатстваме за ЕRM 2. Но това ще бъде много трудно“, смята Данков.

„Риск беше доброволно да си признаем, че сме намерили проблеми, оставени от предишното правителство, можехме да не го кажем сега, защото срокът е октомври. ЕК определи като правилен подхода ни – да информираме за дупката в бюджета още сега. Така че дадохме пример за останалите държави“, подчерта Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4982 |08.03.2010 Хр.Митрева: Да говорим сега за пенсионната възраст е неуместно . 2| 5263 |15.02.2010 Свалянето на осигурителния праг е удар по пенсионната система . 10| 6328 |03.12.2009 Реформа в пенсионната система и то незабавна . 9| 5376 |17.10.2009 Р. Плевнелиев: Имаме пари, нямаме акъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads