Реклама / Ads
0| 7586 |12.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Институциите, продължават да мълчат, за опитите на ТЕЦ Свищов да източи студения резерв

.
Миналата седмица в медийното пространство упорито се заговори за това по какъв начин едно неработещо дружество е допуснато до надпреварата за осигуряване на електроенергията на България в кризисни ситуации. Въпросът е по какъв начин и с чие разрешение ТЕЦ Свищов бе допуснат до търга за студен резерв, чиито оферти бяха отворени в понеделник.
 
На светло излязоха притеснителни факти и документи за ТЕЦ-а, но за съжаление до момента Държавата в лицето на ангажираните за това институции не е предприела абсолютно нищо. Трябва ли да дойде зимата и чак когато са на лице форсмажорни обстоятелства, да разчитаме за осигуряването на студен резерв на предприятие, заслужаващо да бъде затворено, или държавата ще се погрижи да ни го спести и най- после ще си свърши работата като официално прекрати дейността на и без това нефункциониращото Дружество. Единствената причина, поради която ТЕЦ Свищов се поддържа уж в експлоатация са спекулативни схеми, детайлно изградени от неговите скрити собственици, които „зад кадър“ дърпат конците – небезисвестните Георги Христозов и Борислав Лоринков.

Как се случи така, че въпреки всичко изписано в медиите никоя институция не се самосезира и не предприе нищо за отстраняването на ТЕЦ Свищов от процедурата?
Според всички тези факти не е редно Дружеството да бъде допуснато до участие в процедурата за периода 01.01.2018-31.08.2018. Факт е, че в нашата държава се извършват много нередности, но 8 месеца да се разчита на студен резерв от предприятие, което е пристъпило важни европейски директиви е безумие, което може да доведе до тежки санкции, които ще трябва да се платят от данъкоплатеца.

В МОСВ постъпи писмо от ЕСО, според него ТЕЦ Свищов и Топлофикация Русе са единствените допуснати, които трябва да приведат своите комплексни разрешителни в съответствие с ПНП, като от Русе вече са инициирали процедура по промяна като това трябва да стане до 31.12.2019г. От друга страна, в случая с ТЕЦ Свищов наближаващият краен срок 31.12.2017г. и липсата на заявени инвестиционни намерения би трябвало да са достатъчна предпоставка за декласирането му от процедурата.
В момента ЕСО са в очакване МОСВ да осъществи проверка и да излезе с единно становище дали ще са възможни експлоатацията и активирането на ТЕЦ Свищов в студен резерв в периода 01.01.2018г. – 31.08.2018г. в случай, че до края на настоящата година не се предприемат никакви действия към привеждане на инсталациите в съответствие с ПНП.

Апелираме отговорните институции да обърнат повече внимание на всичко казано до момента и оставаме с надежда да получим конкретни отговори на следните въпроси:
•    Към МОСВ – Изхождайки от всички публикувани документи и ПНП, ще публикувате ли официално становище дали ТЕЦ Свищов ще има право да работи след 01.01.2018г?
•    Към ИАОС – каква е причината в комплексното разрешително на ТЕЦ Свищов да не са включени сроковете на ПНП и чия е вината за този пропуск?
•    Към ЕСО -  кога ще видим публично протокола от тръжната процедура, в който официално пише, че ТЕЦ Свищов е дисквалифициран от надпреварата?




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6320 |07.07.2017 Боевете в Хамбург продължават, полицията иска подкрепление . 0| 5300 |03.07.2017 Продължават ремонтите на големи булеварди в София . 0| 6142 |29.06.2017 Патилата на феновете на Ботев продължават - биха ги албанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads