Реклама / Ads
1| 5217 |27.01.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Инвестициите в бизнес имоти в Европа бележат спад

.
Инвестициите в бизнес имоти в Европа са се понижили с 61% през 2008 г., сочи доклад на Atisreal. Докладът изследва данни за висококачествените имоти на седем пазара на континента.
 

В резултат на кредитната криза и намалелите инвестиции в сегмента и съпътстващото ги повишено ниво на риска доходността от първокачествените имоти е продължила да се покачва от лятото насам и в момента не е останал пазар с доходност под 5%.

Докладът изследва данни за висококачествените имоти на седем пазара на континента.

fin_kriza_stroeji2.jpg

„Инвестиционната активност в Европа през 2008 г. беше главно от купувачи, разполагащи с капитал, най-вече след второто тримесечие, когато всъщност започна забавянето“, казва Андрю Крукшанк, директор Международни инвестиции в компанията.

„Въпреки че нивото на усвояване при офисите се понижи с 19%, а Централен Лондон реагира по-бързо на спада с по-ниски наеми, наемите в Европа изглеждат доста по-устойчиви и търсенето на офис площи на по-ниски цени е високо“, коментира той.

От друга страна, усвояването в Германия е било на рекордни нива, като първата половина на годината е била много активна. Развитите икономики в Европа навлизат в рецесия, която се очаква да трае поне до второто тримесечие на годината, се казва в доклада.

„Спадът в заетостта през рецесията значително ще засегне търсенето от страна на наемателите, докато ограничение условия за финансиране ще продължат да възпрепятстват инвестиционната активност“, казва Крукшанк. „Въпреки това положителен факт е, че Великобритания отново изглежда като добро място за инвестиции, специално за купувачи, разполагащи с пари в брой и по отношение на офис пазара наемателите може да постигнат доста добри условия тази година, тъй като наемодателите ще са склонни да намалят наемите и да предложат добри стимули, за да ги привлекат.“

fin_kriza_stroeji.jpg
 снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7154 |26.01.2009 Имотите в София в пъти по-недостъпни от развитите страни . 8| 5655 |24.01.2009 Най- популярните имоти за руснаците са в България . 11| 5314 |23.01.2009 Имотите скочили с почти 20% миналата година, а сега спад . 0| 4706 |15.01.2009 Продажбите на коли в Европа най-ниските от 15 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads