Реклама / Ads
3| 5106 |08.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ипотечните кредити все по-търсени от клиентите

.
Нараства търсенето на по-висок процент кредитиране. Това показва по-голям оптимизъм сред клиентите, желание да се купи по-качествен и добър имот въпреки по-големите разходи, които съпътстват такива сделки.
 

Според експерти това е пореден знак, че част от клиентите имат положителни очаквания за бъдещето – т.е. предполагат, че в краткосрочен план доходите им ще растат и семейните финанси ще се стабилизират и увеличават, обобщават от КредитЦентър, цитирани от money.bg.

Според данните на небанковата институция за ноември на пазара се вижда и поведение в другата крайност – част от клиентите с по-голяма кредитна задлъжнялост търсят начини за преструктуриране на задълженията си, а някои, които имат възможност, погасяват част от главниците по кредитите си и намаляват месечната тежест на плащанията.

“Оптимизирането на разходите е основната цел на домакинствата в момента, независимо дали тепърва сключват сделка или търсят подобряване на положението си чрез окрупняване или предоговаряне на стари задължения. Приучването към дисциплина и способността да се вземат по-разумни и в по-малка степен емоционални решения са едни от важните ефекти от икономическата криза. Хората днес могат по-ясно да определят възможностите си, затова делът на одобренията за кредит расте, а рискът намалява“, коментира Тихомир Тошев директор на КредитЦентър.

Очакванията за първото тримесечие на 2011 година са за сравнително слаба активност на пазара на ипотечно кредитиране. Това се отнася както за търсенето от страна на клиентите, така и за промоционалните кампании на финансовите институции. През първото тримесечие лихвените нива ще се запазят около постигнатите в края на 2010 година, като разликата в лихвените нива на евровите и левовите кредити също ще се запази.

„По-сериозно раздвижване на пазара ще видим през второто и третото тримесечие на годината, като очакванията ни са ипотечното кредитиране в края на деветмесечието на 2011 година да формира ръст спрямо 2010-та в рамките на 6-8%“, прогнозира Тихомир Тошев. „За цялата 2011-та ръстът в ипотечното кредитиране очакваме да е в рамките на 7-9%. Лихвените нива ще следват развитието и активността на пазара, като през втората половина на годината очакваме да слязат на нива 6.25 – 6.75% в евро и 7.5 – 8% в лева“, допълват от КредитЦентър.

През 2011 година тенденцията при лошите кредити най-вероятно ще се обърне и те ще започнат да намаляват, а пазарът на ипотечно кредитиране ще е по-устойчив. Максималният процент на финансиране при покупка на имот ще се движи в рамките на 80-85% за монолитно строителство и 70-75% за панелно строителство. Очакванията на КредитЦентър са през 2011 година да се обогатява гамата от ипотечни кредити и освен продуктите с фиксирана лихва за определен период, преференции за първи дом, флекси кредитите и кредитите в комбинация със спестовни и други продукти, да видим и нови интересни предложения за финансиране. През 2011-та ще се появят и повече продукти, насочени към рефинансиране и обединяване на по-голям брой задължения.

С малко, но плавно продължава да расте средният размер на отпуснатите в страната ипотечни кредити през ноември, сочат данните на КредитЦентър. Съотношението по вид валута продължава да е в полза на еврото – 88% към 12% спрямо лева, като дори бележи леко покачване спрямо октомври, когато е било 86% към 14%.

Наблюденията на консултантите от КредитЦентър сочат, че през ноември 2010 г. отпуснатите в София кредити в евро нарастват, а средният им размер вече надхвърля границата от 40 000 евро при 38 950 през октомври. Средният ипотечен заем в столицата за изминалия месец е бил 40 520 евро.

Незначителни колебания, но в посока надолу, характеризират пазара в морските градове Варна и Бургас, където средните кредити за изминалия месец са съответно 32 750 евро и 25 410 евро.
Раздвижването на ипотечния пазар през ноември е свързано главно с категорията на кредитите между 10 000 и 30 000 евро. Суми от този порядък са изтеглили близо 59% от клиентите. Прави впечатление нарастването и в още един сегмент – този на ипотечните заеми между 70 000 и 90 000 евро.

Отчетеното през октомври нарастване на търсенето на луксозни жилища се запазва и през ноември, когато в категорията над 90 000 евро са изтеглени 2,9% от кредитите.

Покупката на жилище остава основната цел при тегленето на ипотечен кредит – през ноември близо 94% от заемите са търсени с това предназначение. 6,2% от клиентите са взели ипотечен кредит, за да получат пари за лично ползване.

Данните на КредитЦентър за ноември показват нарастващ интерес към ипотечните кредити с по-дълъг период на изплащане – 21-25 г. и 26-30 г. Въпреки, че най-много остават заемите със срок за погасяване 16-20 г. и 10-15 г., техният дял намалява значително, особено на тези от категорията от 10 г. до 15 г., които вече са 25,8% спрямо 32% през октомври т.г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4903 |17.11.2010 Банките алармират клиентите при по-високи лихви . 2| 5538 |03.11.2010 Променят Закона за кредитите в интерес на потребителите . 17| 5018 |22.10.2010 Борисов: Кредитите вече стабилни и у нас . 3| 4816 |07.10.2010 Слабо потребление и ниско кредитиране отчитат банките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads