Реклама / Ads
6| 5253 |17.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Искат мораториум върху туристическия данък

.
Асоциацията за алтернативен туризъм иска мораториум върху туристическия данък, който влиза в сила от 1 април тази година. Целият хотелиерски бизнес ще пострада от този налог, коментира преди дни председателят на асоциацията Любомир Попйорданов.
 

Организацията представлява предимно дребния семеен бизнес с къщи за гости. 20 на сто от този тип малки хотели, които са предимно с една и две звезди, ще фалират, ако плащат този данък, а огромната част от останалите ще преминат в сивия сектор, прогнозират от асоциацията.

Според бизнеса данъкът върху туристическата услуга няма да постигне своите цели, нито ще повиши събираемостта в общините. „Налогът има повече дефекти, отколкото ефекти и финансовото министерство трябва да го преразгледа“, смята Попйорданов.

По изчисления на бизнеса една къща за гости, която обикновено има 6 стаи и е регистрирана в най-ниската категория, ще плаща около 800 лева годишно, ако общината е приела най-ниската ставка при заетост само за няколко месеца в годината. Същият проблем ще имат и сезонните хотели. Затова от бранша предлагат да се въведе диференциация на данъка в зависимост от това дали хотелът е целогодишен или сезонен.

Големият проблем е в общините, които вдигнаха ставката на туристическия данък в пъти, заяви  Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

По думите му в някои общини са си позволили да увеличат ставката до 100%, а няма основания за това. Според него е необходимо общините да изравнят размера на събирания данък, а не както сега някои да слагат по 3 лв. на легло, а други – по 20 стотинки.

Финансовият министър Симеон Дянков е категоричен, че данъчни промени сега не се допускат и ще има такива от следващата година. Според Рагин Симеон Дянков е съгласен за преговори с туристическия бранш, но през 2012 г. По негова информация на този етап общините са обещали бонуси за рекламни материали, за да се компенсира голямата разлика в ставката на данъка в отделните общини.

Туристическият данък замени досегашната туристическата такса, която плащаха всички собственици на хотели в общините. Разликата е, че туристическата такса се начисляваше според броя на летовниците, а данъкът се определя от общините според броя на леглата и категорията на хотела. Това обаче ощетява дребния хотелиерски бизнес, който приема значително по-малко гости.

Промените бяха въведени в края на миналата година със Закона за данъка върху добавената стойност. Съгласно приетите изменения данъкът в туризма влиза в сила от 1 април тази година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5729 |23.11.2010 30% плащат минимално за данък "Туризъм" . 0| 5237 |12.11.2010 Бизнес скочи срещу по-висок данък сгради . 8| 5456 |09.11.2010 Сърбите искат 5 на сто от АЕЦ "Белене" . 4| 5678 |05.11.2010 "Стара планина" върви към залез, искат нов стандарт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads