Реклама / Ads
0| 6445 |28.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Искат премахване на акциза върху чистия биодизел

.
От Националната асоциация по биогорива в България (НАПББ) искат да отпадане акциза на чистия биодизел.
 

Според тях, ако това се случи, за крайния потребител биодизеловото гориво ще се продава на цена от 2,28 лева и по този начин ще стане по-конкурентно спрямо стандартните минерални горива.

Според председателя на асоциацията Димитър Замфиров, това няма да създаде особени технически затруднения на транспортните фирми, тъй като 80% от товарния парк на България е пригоден да ползва чист биодизел. По думите му общественият превоз също може да бъде потребител на чист биодизел. Не малко леки автомобили също могат да бъдат карани с чисто биогориво, посочиха от асоциацията.

По техни изчисления, ако се приеме широко обсъжданата след протестите мярка да се премахне акциза само на биокомпотентата в стандартното дизелово гориво, която по закон е 4%, то поевтинее с едва 5-6 стотинки на литър. Тогава обаче страната ни ще бъде заплашена от санкции от страна на Европейската комисия, заради нарушаване на регламентите на общността.

Положителният ефект от изваждането на биокомпонента от дизеловото гориво ще бъде нулев, но не и отрицателните ефекти, предупредиха от Националната асоциация по биогорива: „Това ще унищожи цял един сектор, който в последните години се разви".

По техни изчисления пряко в производството на биогорива у нас са заети над 250 човека, а косвено - над 1000 човека.
Другият негативен ефект е, че България ще изостане безвъзвратно от обещаните пред ЕК нива на потребление на енергия от възобновяеми енергийни източници. „Ако се отклоним от закона, това неминуемо ще доведе до отклонение на поетите ангажименти. Нивата на потребление на биогорива вече са задължителни и когато една държава не си изпълнява ангажиментите следват санкции", каза  Замфиров.

Според него няма логика да се инвестира в постоянно поскъпващите петролни горива, които се внасят от чужбина, вместо в българската икономика и суровини, от които се произвеждат биогоривата.

„Логичната мярка, според нас, е отпадане акциза на биодизела, както е в много европейски страни. В Австрия със сигурност е така. Още повече, че ние имаме възможност да направим това, тъй като през 2009 г. страната ни изготви нотификация и получи одобрение от ЕС, за отпадане на акциза на биогоривата. То е със срок две години и все още е в сила. Необходима е законодателна промяна и мярката може да заработи до няколко седмици", каза още председателят на организацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5266 |17.02.2011 Искат мораториум върху туристическия данък . 8| 5474 |09.11.2010 Сърбите искат 5 на сто от АЕЦ "Белене" . 4| 5707 |05.11.2010 "Стара планина" върви към залез, искат нов стандарт . 1| 5528 |04.11.2010 И общините контра на Борисов, искат ремонт на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads