Реклама / Ads
1| 6102 |23.05.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Италианският бизнес ще помага на България

.
Годишната среща за зона Европа на италианските търговски камари в чужбина започна в хотел Хилтън в столицата, очертават се нови хоризонти пред българо- италианския бизнес.
 

Италианската търговска камара в България е частна, независима асоциация с нестопанска цел и фунционира от 2001 година. Със засилването на двустранните отношения през следващите две години тя създава структура, която е в състояние активно да подкрепя нуждата на своите членове и предоставя своите услуги на всички фирми, организации и асоциации, заинтересувани да пробият на българския пазар. През 2003 Италианската търговска камара у нас е приета в световния кръг на Италианските търговски камари в чужбина - Assocamerestero - комплексна структура, състояща се в момента от 72 италиански търговски камари в 47 държави по света. Тя работи за насърчаването и подпомагането на развитието на търговския обмен и представлява също така своеобразна отправна точка, както за предприемаческата инициатива, така и за италианските институции, занимаващи се с интернационализация. Включването в подобна мрежа позволява да се разширят не само оперативните възможности на търговската камара, но и обмена на данни, опит и възможности в рамките на италианската система от камари. През октомври 2006 година е призната с министерски декрет от италианското правителство. Основните цели на Италианската търговска камара в България са свързани с насърчаването и подпомагането на икономическия и културен обмен между Италия и България, подкрепа на инициативите насочени към икономическия, политически, социален и културен обмен между двете страни и промоциране на дейностите за икономическа, техническа и образователна помощ. Срещата на италианските търговски камари от зона Европа бе открита от Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара в България и Никола Каприони - президент на Италианската търговска камара в Ница. Свои специални поздравления към участниците във форума поднесе и посланикът на  Италия у нас Негово  превъзходителство  Стефано Бенацо. За италианските фирми - тренд на инвестиции и присъствие на европазара говори директора на Италианския институт за външна търговия в София Фабрицио Камастра.

biznes_italia_2.jpg

Модератор на  кръглата маса "Проекти и услуги с добавена стойност за насърчаване на италианските инвестиции в Европа" бе журналистът от агенция  АНСА  Франческо Бонгарра. На срещата бе подчертано, че италианските инвестиции към този момент в България възлизат на  1 милиард евро, както и бе посочена позитивната роля на република Италия за приемането на страната ни в Европейския съюз. Бе представен и проект за "Бюро Европа", съфинансиран от Министерството на международната търговия на Италия, в който участват търговските камари на страната със седалище в България, Словакия, Румъния, Унгария и Белгия, където се развива важна квалификационна дейност. Бюрата в тези държави, освен с разпространяването на новини, които касаят активните търгове и процедури, които предлагат публични финансирания на италиански фирми или такива с италианско участие, ще се занимават и с индивидуализирането и намирането на възможни местни партньори до последващо представяне на проекти за европейско финансиране. Също така бе подчертано, че италиански фирми биха могли да участват и по индиректен начин, чрез предоставяне на инсталации, технологии и услуги, извършвайки дейности по проекти, финансирани от европейските фондове. На конференцията бяха изтъкнати важните споразумения за сътрудничество, които Италианската търговска камара в България е сключила с местни партньори като Българската търговско - промишлена палата, Националното сдружение на общините у нас, както и с някои браншови и двунационални камари, известни бизнес организации като БМБА и Българския икономически форум. Договорено е с Национална трудова борса "Подкрепа" и предоставяне на изключителни права при търсенето и подбора на квалифициран български персонал за назначаване на работа в Италия. Подобна договореност осигурява стабилност при сключването на трудовите договори и гаранции при разрешаване на евентуални трудови спорове.

Александър Иванов 

biznes_italia.jpg снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4953 |15.05.2008 Цените у нас спадали, били сме втори по бизнес-климат в ЕС . 9| 5329 |15.05.2008 Цените у нас спадали, били сме втори по бизнес-климат в ЕС . 0| 4868 |08.05.2008 България включена в американски пътеводител . 1| 4962 |08.05.2008 България примамва американци за туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads