Реклама / Ads
1| 5455 |26.11.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Юнкер обеща 300 милиарда евро инвестиции

.
Жан-Клод Юнкер
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи днес пред Европейския парламент в Страсбург плановете си за осигуряването на над 300 милиарда евро инвестиции, насочени към създаването на работни места, растеж и инвестиции в ЕС.
 

Средствата няма да паднат от небето, няма да печатаме пари, а ще привлечем капитал, поясни той. Юнкер уточни, че намерението е капиталовложенията, свързани с този план, да не бъдат отчитани при изчисляването на държавния дълг.


„Създаваме нова архитектура за осъществяването на нашата идея - капацитет за нови инвестиции. Създаваме нов европейски фонд за стратегически вложения със средства от бюджета на ЕС, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и държавните бюджети. Не преместваме пари, искаме да оптимизираме въздействието от използването на средствата. Създаваме програма за техническа помощ и инвестиции в проекти, свързани с растежа”, посочи председателят на ЕК.


Той добави, че политиците няма да избират проектите, защото това е работа на специалистите. Необходима е комисия за инвестициите, която да оценява ползите от съответните проекти.


„Ще създадем пътна карта за привличането на инвеститори. Трябват реформи, необходимо е преструктуриране на социалния пазар и да се възстанови доверието в  обществените финанси”, добави Юнкер. Той отбеляза, че нивата на инвестициите в ЕС са под 70 милиарда евро и определи това като „дъното от началото досега”.


„Обществените средства не достигат, задлъжняването е 60-90% от БВП, обществените разходи са близо 50% от брутния вътрешен продукт на Евросъюза. Необходимо е обществените средства да бъдат използвани интелигентно, за да бъдат в услуга на хората, а не на дълга”, посочи Юнкер.


„Имаме нужда от свежи пари, но и от ново начало и инвестиции, от нещо повече от дългове. ЕС трябва да привлече частния капитал, без да се трупат повече дългове, защото нашите деца и внуци ще трябва да ги плащат. Ако държавите от ЕС прехвърлят средства от фондовете, няма да го вземаме предвид при изчисляването на дълговете. Новите инвестиции не трябва да бъдат свързани с допълнителна бюрокрация и политически интереси. Общо 630 милиарда евро ще бъдат освободени от структурните и инвенстиционните фондове. Средствата, които представяме днес, надграждат средствата, предоставяни от Европейската централна банка (ЕЦБ), която е прехвърлила 180 млрд. евро към реалната икономика”, обясни още Жан-Клод Юнкер.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5374 |30.09.2014 Дупката в бюджета се очаква да е около 1.5 милиарда лева . 6| 8250 |20.08.2014 Фискалният резерв се оказа 6,6 милиарда лева . 17| 6663 |08.07.2014 Драма! Хазната виси с 1,8 милиарда лева . 1| 6023 |12.05.2014 Спринт за 8,7 милиарда: Усвояваме по 458 млн. лв. на месец или ги губим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads