Реклама / Ads
2| 6286 |22.11.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Иван Иванов: Ще защитим кредитиполучателите

.
Готвените законови промени за фалити на физически лица целят регулиране на отношенията между кредитори и кредитополучатели, каза Иван Иванов, народен представител от Коалиция за България, в ефира на БТВ.
 

 

„В момента има един дисбаланс в това отношение. Законодателството ни третира единствено несъстоятелността на юридическите лица, докато в Европейските страни този проблем с фалита е уреден и за физическите лица. В сега действащото законодателство такъв фалит може да обявят само фирми. Когато те изпаднат в неплатежоспособност, се провежда специална съдебна процедура, съгласно Търговския закон, чиято цел е да се удовлетворят кредиторите, дали чрез някакво управление на активите на длъжника или чрез осребряване на неговото имущество”, обясни Иванов.

 

Той заяви, че готвените промени ще премахнат този дисбаланс и ще защитят физическите лица. „За съжаление такъв институт не съществува за физическите лица. Нашата идея е да създадем такъв институт и за физически лица. Целта е, както да бъдат защитени даващите кредити, така да бъдат защитени и кредитиполучателите. Няма как единият да бъде облагодетелстван за сметка на другия”, подчерта депутатът.

Той продължи, че в момента има един огромен процент просрочени задължения и лоши кредити според статистиката на БНБ. Промените от една страна ще помогнат на банките да си оправят техния ликвиден баланс, а от друга - и на  техните клиенти да си връщат кредитите. „Промените обхващат не само банките, а и доставчиците на комунални услуги, лихварите, обхващат целия този сектор. Трябва да се създаде регистър на физическите лица, където ясно да се вижда от кой момент, кога е настъпило събитието на фалита”, допълни депутатът.

 

Според Иванов, липсата на информираност за правата на хората е голям проблем. „Истината е, че този, съществуващ в момента, 5-годишен давностен  период, може да бъде удължаван до безкрайност с различни действия от кредитните институции. Практиката показва, че тези институции непрекъснато прекъсват давността. В момента няма абсолютна давност за подобен род задължения”, каза той.  „В крайна сметка това са парите на вложителите в тези банки. Не може единият да бъде облагодетелстван за сметка на другия”, заключи депутатът от Коалиция за България. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6210 |25.03.2013 Все повече хора търсят потребителски кредит за покриване на стари задължения . 9| 6133 |06.03.2013 Янев иска разкриване на доходите на енергийната мафия . 10| 7838 |25.09.2012 Банки спъват разкриването на кредитните милионери . 6| 7691 |17.08.2012 Елена Иванова: Хотелите в Слънчев бряг са пълни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads