Реклама / Ads
38| 11312 |24.02.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Иван Костов: Алтернативата на ”Белене” са възобновяемите енергоизточници

.
Иван Костов
Алтернативата на АЕЦ ”Белене” са ВЕИ, природен газ за върховите натоварвания за компенсиране на ВЕИ. Голямата алтернатива е скрита в производството на електроенергия за собствени нужди от фабрики, болници, училища чрез фотоволтаици, поставени на покривите.
 
Алтернативата е изграждането на зелени градове, които се снабдяват изцяло с възобновяеми енергоизточници. Това е най-съвременната тенденция, която също не е отчетена в докладите на БАН, а тя неминуемо настъпва. Това казва бившият премиер Иван Костов в интервю за в. "БАНКЕРЪ".

Според ръководителя на "Центъра за анализ и управление на рискове" изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй не е алтернатива на "Белене".

"Нов блок в Козлодуй не може да бъде поет от системата заради сигурността на доставките. Не може да се управлява система с такива огромни мощности, които общо надвишават минималната мощност на потребление в пролетните месеци. През тези месеци консумацията на електроенергия в България спада на равнища около 3000 мегавата. Фактически V, VI блок и едни VII блок с мощност от 1100 мегавата ще надвишат тези 3000 мегавата. Тоест  ще трябва по време на пролетните и есенните месеци централите да излизат от експлоатация и да не работят, което силно ще влошава техните финансови резултати", посочи Костов.

Той категорично отхвърли възможността централата да се реализира само с частни инвестиции.

"Анализът, който ние сме направили, показва, че АЕЦ "Белене" е нежизнеспособен и заради това няма да бъде реализиран от частен инвеститор. Със сигурност няма кой да го реализира. Единственият вариант, който може да стане вероятен, е: ако държавата изцяло се ангажира с проекта и с неговото изграждане - да създаде проектна компания, да влезе с допълнителни суми - с още милиард и нещо, да направи 50 на 50 проектното участие и кредита. Ако държавата се съгласи да субсидира ценово двата блока на централата, при положение че даде държавна гаранция за кредита - тогава може. Но това означава да се стовари много голяма тежест на данъкоплатеца. По моя преценка при този вариант на държавата ще й трябват допълнително 1.2 млрд. и още между 1-2 млрд. да плаща ценови субсидии сумарно, оценени с нетната настояща стойност на проекта", обясни бившият министър-председател.

"Нашите оценки показват, че към споменаваните 10 млрд. евро за строителството на "Белене" е необходимо да се добавят поне 1-2 млрд. евро допълнителни ценови субсидии, които са забранени от Европейския съюз. И тези ценови субсидии трябва да се плащат всяка година -  в най-добрия случай до 2051-а, а в най-лошия - до 2063 година. Представяте ли си що за проект е този, който излиза, грубо казано, на печалба след 2051-ва. Колко несигурно е това", допълва Иван Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7121 |23.02.2018 ”ИНЕРКОМ” подписа договор за придобиването на всички активи на ЧЕЗ, A. С. в България . 7| 9866 |15.02.2018 Проф. Д. Иванов: Чуждите инвестиции у нас спадат с минус 70%, хвалбите на Борисов са показване на мускули . 10| 5883 |03.01.2018 АЕЦ Белене е губещ проект, според Иван Костов . 0| 8925 |30.12.2017 В Гърция ставаш българин за 2000 евро, Кристоф Кербел стана Петър Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads