Реклама / Ads
0| 8323 |02.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Иван Папазов: Качеството на виното и ракията зависят от гроздето

.
С танци, песни и вино Винпром Пещера заряза на Трифон Зарезан
 
Вчера Българската православна църква почете празникът на виното и лозята - Трифон Зарезан. Най-големият български винопроизводител посрещна Трифонов ден рано призори, както повеляват многовековните традиции. Винпром Пещера посвети своя празник на възраждането и съхранението на обичаите на древните лозари и предаването им на младото поколение, защото както експертите казват - доброто вино и ракия се правят с много любов и специално внимание към всяко зрънце грозде. Избраният през ХХ век от Православната църква за ден на виното и гроздето - 1-ви февруари символизира началото на новата година за лозето. Тогава то се зарязва за здраве и берекет и от този ден тръгва неговото ново начало, за да расте буйно и сочно, а виното и ракията му да са пивки и меки.

Малко хора знаят, че Трифон Зарезан е символ не само на виното, но и на плодородието и добрата реколта. Експертите на Винпром Пещера са наследници на местни поколения със столетни традиции във винопроизводството и лозарството, характерни за района на град Пещера. Те вярват, че както премине Трифон Зарезан, така ще премине и годината за гроздето. Колкото повече вино се лее край лозовите масиви, токова по-богата и плодовита ще е годината.



Почитането на Трифон Зарезан и зарязването на лозите е ритуал, който гарантира както сочността и сладостта на гроздето, така и високото качество на виното и ракията. Освен, че чества празника по каноните на Българската православна църква, Винпром Пещера възроди и традициите от древни времена. Както повеляват те, още рано призори всички мъже се събират край лозето, за да зарежат за здраве и берекет. Пръв лозята на Винпром Пещера заряза Изпълнителният директор г-н Иван Папазов, който по стара традиция прибра трите пръчки в джоба си. След него за плодородие зарязаха по три пръчки и всички останали присъстващи на празника мъже, докато жените им се виеха в традиционното за Трифонов ден дамско хоро. Ритуалите по древен обичай приключиха чак по обед с избора на Цар на лозето и неговото ритуално коронясване. Експертът на Винпром Пещера бе отличен за достоен повелител на над 15 000 дка собствени лозови масиви на компанията.

Служителите на компанията, като наследници на потомствени родове лозари и винари от региона, вярват, че спазването на всички традиции от древни времена до днес и постоянната грижа за лозето са гаранция, че през есента ги чака обилен гроздобер, богата реколта и качествени вино и ракия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4913 |10.01.2011 ЕС: Не предвиждаме сливане на „Набуко” и „Южен поток” . 6| 6158 |22.12.2010 България ще изнася ток за Ливан? . 5| 5104 |19.10.2010 Свиване на износа и график на тока обмисля Трайков . 11| 6607 |04.01.2010 Проф. Иванов: В икономическия локомотив на България няма пара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads