Реклама / Ads
5| 7257 |14.04.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Иванка Диловска: Проблемът НЕК-ЕРП е създаден от ДКЕВР

.
Проблемът НЕК-ЕРП бе създаден от ДКЕВР и регулаторът трябва да го разреши. Ако не платят на ВЕИ производителите, крайните снабдители нарушават закона. Ако платят пък се стига до призиви от страна на ДКЕВР и до ултиматуми от правителството, коментира Иванка Диловска, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт.
 

 

Проблемът не е между НЕК и ЕРП-тата. В структурата на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про има по две лицензирани компании - едната от компаниите е мрежова, занимава се с електроразпределение и управление на мрежата, а другата е електроснабдителна– това са така наречените крайни снабдители. В случая става въпрос за проблем между електроснабдителните компании и НЕК, а разпределителните дружества – т.нар ЕРП-та - нямат абсолютно никакво отношение към този проблем.

 

Електроснабдителните дружества имат законово задължение да изкупуват задължително цялото количество зелена енергия, която се произвежда от производители, присъединени към техните мрежи по преференциални цени. Това са ЧЕЗ Електро, ЕВН Електроснабдяване и Енерго-Про Продажби. И те изпълняват това свое законово задължение – изкупуват и се стремят да плащат за цялото количество зелена енергия, произведена от присъединените към техните мрежи ВЕИ централи. Откъде я плащат – фактурираната енергия се заплаща от постъпленията, събрани от клиентите, посочва Диловска.

 

Кое обаче създава проблема? Проблемът е в това, че в приходите на компаниите и в цените не са калкулирани достатъчно средства, за да бъде безпроблемно изкупувана тази зелена енергия. В самото решение на ДКЕВР от август 2013 г. този проблем е признат и там има запис, който казва, че 430 милиона лева минали задължения за изкупуване на зелена енергия съществуват, но не са отчетени в цените. За да се потуши проблемът с недостигащите суми за изкупуване на зелена енергия, беше решено всички приходи от търговия със СО2 да бъдат пренасочени за плащане на зелена енергия. Само че оптимистичните прогнози за почти 500 милиона лева приходи за едногодишния период до 1 юли 2014 година няма да се сбъднат и това ще генерира допълнителен недостиг от още 260 милиона лева.

 

Вместо да търси изход от ситуацията, като коригира цените в съответствие с тези цифри, регулаторът задълбочи недостига през 2013 г. с трите си последователни решения за намаляване на битовите цени кумулативно с 15,3%.

При този недостиг ситуацията е като игра на руска рулетка – от две години въпросът в електроенергетиката е кой първи ще изгърми – НЕК и чрез НЕК обратно конвенционалните производители и мините или ВЕИ-централите на другия край на веригата, коментира още Диловска.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6045 |14.04.2014 Почасови и уикенд тарифи за тока . 0| 7534 |14.04.2014 Как да внесем данъка си в бюджета? . 3| 5780 |13.04.2014 ЧЕЗ инвестира 643 хил. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България през април . 13| 6890 |12.04.2014 Българите - хем безработни, хем не търсят работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads