Реклама / Ads
0| 4679 |30.08.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Износът ни на оръжие за миналата година надхвърли 1 милиард евро

.
Български фирми са изнесли оръжие за 1 015 310 105 евро през 2016 година. За сравнение през 2015 година износът ни на военна продукция е бил за 750 милиона евро.
 
ова сочи новият годишен доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, цитиран от "Труд". Най-голямата част от износа е за Ирак, Саудитска Арабия, САЩ, Афганистан и Индия. Това затвърждава тенденцията от 2015 г., когато на първите места бяха Ирак, Саудитска Арабия, Индия и Афганистан. Комисията, която е към министъра на икономиката, издава разрешенията за износ на оръжие.

Право да изнасят имат фирмите, получили лиценз от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, ръководен от министъра на отбраната. В двете структури влизат експерти от Министерството на икономиката  и Министерството на отбраната и от службите.

По силата на европейските регламенти комисията е длъжна да публикува годишни доклади, посочващи стойността на износа, реализиран към всяка една държава, както и категорията на изнесените продукти, свързани с отбраната, без да дава информация за конкретните фирми и сделки.

Тази година данните обаче закъсняха и излизат едва сега. Въпросът, който възниква при изясняване на обема на българския износ на оръжие е-защо и как две от предприятията в този бранш се оказаха заплашени от фалит и дори национализация, въпреки че печелят добре и работят добре от поне три години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5749 |18.08.2017 Полк. Антонов за Фрог: Продаваме оръжие на терористите през американски фирми . 1| 3942 |17.08.2017 Каракачанов: Ще защитим границата на ЕС, ако е необходимо и с оръжие . 3| 5827 |03.08.2017 Откриха оръжието на самоубилия се Даниел Божилов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads