Реклама / Ads
18| 6112 |29.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кабинетът безсилен пред казуса "Банско"

.
Правителството ще бъде изправено пред сериозни проблеми с европейските ни партньори, ако не направи необходимите промени в закона за концесиите, така че да могат да бъдат променяни концесионните договори, когато общественият интерес го налага.
 

Това стана ясно ден преди утрешната визита на делегация от членове на ЕП от Комисията по петициите. Тя пристига на мисия у нас, за да обсъди с институциите, местната власт и еколози състоянието на обекти на петиции в Суходол, Рила и Родопите.

Като основание за тези промени екоминистърът Нона Караджова изтъкна на брифинг в МС случая с концесионера на ски зоната в Банско, който е нарушил договора, като е разпрострял пистите на по- голяма площ от полагащата му се по закон. Караджова заяви, че каквото е предвидено в договора като санкция за нарушение ще бъде приложено, но това не решава проблема.

Вариантът за затваряне на ски зоната в Банско обаче е неприемлив заради туризма и спорта. За това категорично против са се обявили министърът на икономиката и спортният министър.

Според Караджова единственият вариант е, след като бъде променен законът, договорът с концесионера да бъде коригиран.

Караджова заяви, че голяма междуведомствена група ще работи за промени в закона и заяви че има волята нещата да бъдат законни, а не да се прикриват.

Според нея казусът от Банско е много объркан и тежък и че от предишни правителства остава нерешен.

Припомняме, концесионер на ски пистите е фирма „Юлен" на шефа на ски федерацията ни Цеко Минев.

Междувременно природозащитници от над 50 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" изразява остро несъгласие с идеята на правителството да предложи законодателна промяна, с която ще според тях узакони незаконното изсичане на близо 65 хектара гора от Национален парк Пирин над Банско от фирма "Юлен" АД, концесионер на ски зона Банско.

Това решение е взето под диктата на Цеко Минев, заявяват от „За да остане природа в България".

Коалицията обявява готовност да призове гражданите към протести и гражданско неподчинение.

Стана ясно още, че утре на долната лифтова станция на незаконните лифт и писта на Седемте езера природозащитници от цялата страна ще връчат на мисията на Европейския парламент петиция срещу корупцията и беззаконието в България.

Според еколозите последен скандален пример от днес е решението на кабинета да предложи законодателна промяна, с която да регламентира незаконното в момента ползване на близо 65 хектара от Национален парк "Пирин" над Банско от фирма "Юлен". В нарушение на концесионния си договор за ски зоната компанията е построила писти и лифтове извън дадените й от държавата 99.55 хектара.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6109 |17.05.2011 Дянков и ГЕРБ умуват по казуса "Христина Митрева" . 7| 5023 |24.01.2011 Ниски нива на данъчно облагане обеща кабинетът . 2| 5086 |03.11.2010 Кабинетът гласува новите осигуровки . 9| 6440 |21.10.2010 Кабинетът решава за АЕЦ "Белене" до месец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads