Реклама / Ads
4| 9032 |23.06.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кабинетът ”Борисов 3” започва преговори за изтребителите ”Грипен”

.
Бойко Борисов разговаря с шведския си колега Стефан Льовен
В следващите една-две седмици правителството ще започне преговори за закупуването на шведски изтребители ”Грипен”. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където взе участие в заседанията на Европейския съвет.
 
Борисов посочи, че "шведските изтребители са предопределени" и уточни: "Президентът Румен Радев, неговият съветник, тогава министър на отбраната, експертите класираха "Грипен" на първо място. Втори са италианските "Юрофайтър", а Ф-16 са декласирани."

Министър-председателят проведе среща с шведския си колега Стефан Льовен. "Казах на шведския премиер, че сядаме и първо говорим за индустриално сътрудничество. Второ - за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100 процента да си го върнем от други неща. Вземем ли решение, вървим на преговори първо с вас, после с "Юрофайтър". Пазарлъкът ще е много тежък и дълъг процес. Докато аз съм премиер. После могат да поискат и десет милиарда да дадат за въоръжение", обясни Бойко Борисов.

Той добави, че идеята му е "да се плаща много по-нататък, на части и срещу условия, които да ни дадат възможност за нови работни места в България и в българския военно-промишлен комплекс да има заетост и печалба". Лидерът на ГЕРБ изказа съжаление, че нашата страна сега ще даде стотици милиони за въоръжение, което навремето е произвеждала сама.

"Ще се дава само за това, което се произвежда в България или паралелно с това води до инвестиции в сферите - "Терем", корабостроителница, "Авионамс" или друг завод. Така ще се водят преговорите, това са огромни пари", каза още Борисов.

Премиерът допълни, че надпреварата във въоръжаването, която тръгва, никак не му харесва и нямало да хареса и на хората, защото ставало дума огромни пари. От думите му стана ясно също, че нашата страна обмисля купуването на девет военни самолета и 200 бронирани машини.

"Лесно се говори да си добър към всяка сфера на обществено-политическия живот. И аз искам да има и нови самолети, танкове, и заплатите на военните да се вдигнат, и корабите да се оправят, искам и пенсиите, и заплатите, и доходите. Има приоритети и затова преговорите ще ги водим за отложено плащане, лизинг, за да може да заделяме за въоръжение. Безспорно е необходимо, не искам нашата армия да е още със съветското оборудване, но то трябва да стане паралелно с другите ангажименти, които сме поели и с тях спечелихме изборите. Първо по отношение на учителските заплати, минималните пенсии и намаляване на административната тежест", коментира още Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6521 |15.06.2017 План-сметката за изтребителите готова до края на месеца . 0| 5553 |14.06.2017 „Грипен” очаква начало на преговорите с кабинета . 0| 5850 |11.06.2017 Изтребителите ни останаха без масло за двигателите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads