Реклама / Ads
0| 5961 |14.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кабинетът "за" идеята Брюксел да проверява бюджета

.
Смятам че идеята бюджетите на страните от ЕС първо да се изпращат в Брюксел е много добро предложение. Това заяви заместник-финансовият министър Ана Михайлова, цитирана от Money.bg.
 

По думите й това ще даде възможност на един по-ранен етап националните бюджети да бъдат остойностени от Европейската комисия. И по този начин предварително да бъде даден акцент към дадени рискове, които могат да не бъдат видяни в общия европейски контекст.

Михайлова уточни, че по този въпрос все още предстоят допълнителни дискусии както на национално така и на европейско равнище. В действителносто обаче подобна мярка среща политическа съпротива в страните със силно развита икономика в ЕС. Един от аргументите е, че не трябва всички страни да бъдат подлагани на подобен мониторин, а само тези, които са доказали трудности с изпълнението на финансовата рамка.

Относно процедурата за налагане на санкции заради свръхдефицита Михайлова припомни, че Европейската комисия вече е подготвила доклад за България, в който се посочва, че не е изпълнен критерият за дефицит под 3% на бюджета ни и е дадено предложение за фактически старт на процедирата. На 18 май ще има съвет на ЕКОФИН(съвет на финансовите министри на ЕС), в който ще се продължи обсъждането на тази дискусия. На местно равнище предстои заседание на Икономическия и финансов комитет, където ще се разгледа доклада на ЕК. България ще обясни още веднъж на какво се дължи голямата дупка в бюджета, като ще бъдат посочени и извънредните разходи направени от миналото правителство.

Да припомним, че Европейската комисия предложи бюджетите на страните от ЕС да се проверяват в Брюксел преди да се гласуват от националните парламенти. Целта според еврокомисаря по икономическите въпроси Оли Рен е комисията да може да проследи макрорамката и по-специално данъчната политика. "Ние искаме да хванем грешките преди да се случат, а на да наказваме", аргументира се Рен на специална пресконференция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5153 |28.04.2010 Кабинетът нищи проблемите с болничните и отпуските . 1| 4741 |27.04.2010 Погват и застрахователи, проверяват парите им . 0| 5157 |13.04.2010 Създаване на енергийна борса обмисля кабинетът . 1| 4830 |12.04.2010 Кабинетът свива публичните разходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads