Реклама / Ads
10| 4970 |11.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кабинетът категоричен за пенсионната реформа

.
Тотю Младенов
Правителството категорично няма да се откаже от предложената пенсионна реформа под натиска на КНСБ. Това заяви социалният министър Тотю Младенов в предаването „Седмицата" на Дарик.
 

Вчера вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че през следващата седмица синдикатите ще организират палатков лагер пред парламента и ще започнат да събират подписи в подкрепа на изтеглянето на законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване, а на 7 октомври ще се проведе национален протестен митинг срещу предлаганата от управляващите реформа в пенсионната система.


Министър Младенов уточни, че единственият компромис, на който са склонни, е да се обсъди в парламента идеята на синдикатите за замяна на увеличението на пенсионната възраст за първа и втора категория труд с увеличение на стажа.

„Това, което сме заложили с промените в пенсионната система - по-голяма заетост през следващата година, малко по-високи доходи, и осигурителният стаж ще доведат до намаляване на дефицита през следващите години. Ние трябва да вървим в посока по-голяма заетост, по-високи доходи, по-малък брой работещи в сивата икономика и с леко покачване на осигурителния стаж, без да пипаме възрастта. Това е пакетът от мерки, който ще стабилизира пенсионната система", категоричен бе министър Младенов.

Относно певците, които не са се осигурявали по времето на комунизма, а сега настояват за достойно пенсии, социалния министър заяви: „Всички български граждани са достойни, всеки един труд е достоен и не трябва да се прави разлика. Пенсионната система не трябва да прави компромиси. Принципът там е, според твоя принос в осигурителната система, ти ще получиш такъв размер на пенсията. Що се отнася до заслужилите българи - министърът на културата разработва специален закон, в който да се дават т. нар. възнаграждения за заслуги към нацията, това не е пенсия".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4560 |07.09.2010 Кабинетът умува за минималната заплата . 2| 5423 |14.07.2010 Кабинетът реши - още 150 хил.лв. за "Бургас-Александрополис" . 0| 5228 |16.06.2010 Кабинетът бие шута на "Фич" . 1| 4791 |10.06.2010 Реформата в заплащането е в полза на администрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads