Реклама / Ads
0| 4694 |05.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кабинетът свива харчовете

.
Почти половината от зеещата дупка в бюджета от 2,5 млрд. лв. ще се запълни със съкращаване на разходите на отделните министерства. Намерен е резерв от допълнителни 1,156 млрд. лв. по ведомства за покриване на дефицита, съобщи днес финансовият министър.
 

Средствата идват от ново 15-процентно свиване на разходите в министерствата и агенциите до края на годината - извън 10-те %, заложени в бюджета през миналата година.

“Порязването” няма да засегне обявените за приоритетни сектори – образование, правосъдие и вътрешни работи. Целият бюджет на МВР вече е усвоен. Не само няма какво да се реже, а ще трябва да се дава допълнително, коментира Дянков.

Няма да се съкращават разходите за БНТ и БНР. Пенсиите, заплатите и социалната част в бюджета също няма да се пипат, защото това това пряко ще удари потреблението и ще задълбочи кризата”, обясни още финансовият министър. Тези мерки са записани в приетото днес правителствено постановление за ограничаване на нелихвените разходи за бюджет 2009.

За да бъде постигнат балансиран бюджет и “нулира” дефицитът, управляващите ще търсят резерви в умножаване на приходите – чрез НАП и Митниците. Засега приходната част на бюджета върви към неизпълнение от близо 6 млрд.лв. – толкова няма да дойдат от предвидените от предишния кабинет финансови попълнения.

Увеличението в събираемостта на данъците ще дойде главно от акцизи и ДДС на горивата, прогнозира Дянков. Той е доволен от дейността на НАП и затова с премиера Бойко Борисов решили да дадат вот на доверие на сегашното ръководство на агенцията. Другото голямо перо за попълване на приходната част ще дойде от Митниците.

Най-големи надежди обаче министърът таи в притока от свежи европейски пари към нашата страна. “Правим всичко, което е възможно, за размразяване до края на тази година на различните фондове, които предишното правителство не е успяло, меко казано, да разработи и усвои. Очаквам в бюджета за 2010 г. да влизат повече евросредства и по този начин да се решават част от проблемите”, каза Симеон Дянков. Новият кабинет ще ускори процедурите по подготовка на Бюджет 2010, която е забавена с няколко месеца, тъй като предишните управляващи спрели да се грижат за бюджета догодина още през март.

“Емитиране на вътрешен дълг на този етап – не, нямам такива идеи поне засега. Емитиране на външен дълг определено представлява интерес, но няма да стане в следващите месеци. Това е една от 3-4 възможности и ако се случи, ще стане в началото на следващата година”, така Дянков обяви вижданията си за действия в по-далечен период. Увеличаване на приходите обаче е приоритетът засега.

По прогнози на министър Дянков вероятно ще стигнем дъното на икономическата криза в края на тази година и началото на следващата. Това обаче щяло да важи не само за България, но и за цяла Източна Европа, които следвали с 6 месеца закъснение случващото се в другата част на Европа.

Симеон Дянков е убеден, че 2010 г. ще бъде още по-трудна от 2009-та”, защото 2009-та тръгна с излишък, който до средата на юни ще бъде изяден и вече ще имаме дефицит. Кабинетът ще се опита до края на годината пак да стигне до балансиран бюджет, но 2010-та няма да почне със същия голям излишък, обяснява министърът.

Покрай всички проблеми Симеон Дянков се похвали и с първия успех на новия кабинет. Той показа направена днес графика на Ройтерс за политическия и икономическия риск за инвестициите в страната от гледна точка на чуждите анализатори. От нея е видно, че външният свят смята, че България е по-малко рискова като инвестиция. Министърът  обясни успеха с политически причини – успешното създаване на новото правителство, и с икономически – чрез обявената и водена консервативна фискална политика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6776 |05.08.2009 Вдигат цената на бензина и дизела . 3| 4785 |05.08.2009 Дефицит в бюджета, здравната каса на червено . 2| 5116 |05.08.2009 Безхаберна държава - пусти плажове . 0| 4858 |05.08.2009 Бизнесът иска намаляване на осигурителните вноски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads