Реклама / Ads
1| 6829 |23.01.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Качи се на колело" насърчава велотуризма в Западните Балкани

.
Трансграничен българо-сръбски проект "Качи се на колело" насърчава планинското колоездене и велотуризма в Западните Балкани, съобщи ръководителят му Евтим Стефанов.
 

Финансирането е по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия. Инициативата създаде приятелства между български и сръбски велосипедисти, насърчи изграждането на местна велообщност в Белоградчик, която носи името Велоклуб "Скала", обедини хора от целия регион да работят за развитие на велотуризма и планинското колоездене, посочи Евтим Стефанов, предаде БТА.

Удоволствието от планинското колоездене е несравнимо и още непознато на мнозинството българи, допълва ръководителят на проекта, който е и запален велосипедист.

"Качи се на колело" се изпълнява в последните 18 месеца. Партньори са Агенцията за регионално развитие и бизнес център - Видин, Регионален Център за Устойчиво Развитие и Предприемачество Тимок, Зайчар, Сърбия и Агенция за Регионално Развитие и Бизнес Център 2000 Монтана.

Участниците в проекта са изготвили маршрути за планинско колоездене в трансграничната зона на България и Сърбия от общо 400 км, от които 150 км са разчистени горски пътища.

Маркирали са маршрутите в зависимост от различните им нива на трудност със зелен, син и червен цвят на табелите, съответно за леки, средни и трудни маршрути, разказа Евтим Стефанов. Поставени са 28 големи табели във важните населени места в региона и голяма карта на маршрутите. По указаните маршрути са монтирани 24 места за пикник с маси, пейки и възможност за палене на огън, където велосипедистите могат да почиват.

По проекта са закупени и предоставени за ползване 60 качествени алуминиеви планински велосипеда, които са в готовност за ползване на различни места в региона - Чипровци, Копиловци, Стакевци, Фалковец, Белоградчик и Зайчар - Сърбия. Те ще могат да бъдат наемани срещу скромни суми, които ще се използват за тяхната поддръжка, уточни Стефанов. На 3 места в региона вече има оборудвани работилници за ремонт на велосипедите и обучени местни хора, които ще се занимават с тази дейност.

Каски, джи пи еси и резервни части също са част от оборудването, предоставено на активните местни хора, които ще развиват велотуризма. Карането на колело в планината изисква някои технически умения за по-трудните маршрути, като всеки може да започне с лесните зелени маршрути.

Брошура на английски език от 20 страници и карта с мащаб 1:50000, професионален филм на български, сръбски и английски език са основните материали за представяне на велотуризма в региона на туристически изложения в София, България и ITB Берлин, Германия.

Сайтът на проекта е www.mountabike.eu. Велоклуб "Скала"- Белоградчик е поел инициативата през лятото на тази година да организира голямо състезание за откриване на сезона за планинско колоездене в Западните Балкани.

То ще се състои на 18-19 май по маршрути около Чипровци и Белоградчик и в него ще участват състезатели от цяла Европа, допълва Стефанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 7292 |23.01.2013 С. Дянков: Обвиняват Хохегер в Австрия за пране на пари . 1| 6435 |22.01.2013 МЗХ ще представи български вина в Германия . 1| 8281 |22.01.2013 Десислава Атанасова: Чакат ни 148 млн. лв. за усвояване . 9| 7235 |21.01.2013 Премахват платения избор на екип?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads