Реклама / Ads
3| 15361 |04.10.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как банката на КГБ овладя БТК. Част II: Участието на Борисов и Пеевски

.
Историята на Българската телекомуникационна компания (БТК) от приватизцията й та до днес е низ от сделки на ръба на закона, финансови машинации, скрити собственици и политическа корупция. В последните две години обаче кризата около собствеността в телекома ескалира. Причина за това основно е рухването на КТБ.
 
Съдбата на КТБ и БТК е дотолкова преплетена, че е трудно двата казуса да бъдат делени. В някои от интервютата си, дадени от Белград, бившият най-голям акционер в БТК и КТБ Цветан Василев дори определя собствеността в БТК като причина за атаката по КТБ.

В първата частот предицата „Как банката на КГБ овладя БТК“ описах предисторията на фактическото овладяване на телекома от руската инвестиционна банка. Подобно овладяване обаче е немислимо без позволението на държавата. Или поне на нейни представители на най-висока изпълнителна позиция. И това е все по-видимо.

Преминаването на БТК под контрола на инвестиционно звено на руската държавна банка ВТБ – VTB Capital, представителите на VTB Capital за България – братята Милен и Георги Велчеви и настоящия бизнесмен и лобист, бивш ДС чиновник, Спас Русев е на път да прерасне в междуанроден скандал. Във вторник редица руски сайтове публикуваха информация, че руските служби разследват корупция в тази сделка, в която е замесен и българския министър-председател Бойко Борисов. Нито една българска институция не коментира тази информация. За това сигурно си има достатъчно основателни причини.
Но как избщо се стигна до момента да съществува опция за корупция? С последователни действия.

Пеевски на сцената

През юни 2014 г. се появяват първите сигнали за конфликт между мажоритарния собственик на КТБ и най-голям акционер по това време в БТК Цветан Василев и ДПС депутата Делян Пеевски. Публиката е насочила поглед главно в техния конфликт в „Булгартабак холдинг“. В това време една слабоизвестна към онзи момент компания "Сиболе сървсис инкорпорейтид България“ иска обявяване на ТЦИМЕ в несъстоятелност. Чия е „Сиболе“?  „Сиболе сървсис инкорпорейтид България“ е собственост на едноименна панамска офшорка и е собственик на „Техноекспортстрой“, която е кредитирана от КТБ.
В някои от интервютата си, дадени след фалита на КТБ, мажоритарният собственик на банката Цветан Василев посочва „Техноекспортстрой“ като компания на Делян Пеевски.

„Техноекспортстрой“ е компания, която участваше в "Газпроект Юг" – българският консорциум, който трябваше да построи Южен поток. Малко преди падането на правителството на Пламен Орешарски министърът на икономиката Драгомир Стойнев обяви, че фирмите на Делян Пеевски са извадени от консорциума. Справка в ТР показва, че в "Газпроект Юг" първоначално има пет фирми с по 20% -  „Промишлено строителство холдинг“, „Техноекспортстрой“, „ПСТ Холдинг“, „ГБС Инфраструктурно строителство“ и „Понсстройинженеринг“. Впоследствие две от тях излизат – това са „Промишлено строителство холдинг“ и „Техноекспортстрой“. Всичко това дава достатъчно доказателства „Сиболе“ да се счита за компания на Пеевски.

Основанието, с което дружеството на ДПС депутата иска запор на сметките и обявяване в несъстоятелност на ТЦИМЕ през юни 2014 г., е претенция за 14.5 млн. евро по вече развален договор за поръчка от 2012 г. Делото се гледа от все още необявената тогава за гнила ябълка съдия Румяна Ченалова. По това време Ченалова е абонирана за търговските дела на Пеевски. И всичките са решавани в полза на интересите на ДПС депутата. Така е и този път.

Назначаването на синдик в ТЦИМЕ е ключова съпка, тъй като блокира следващите опити на акционерите да сменят изпълнителния директор на компанията Теодора Танева.

Танева е един от директорите, написали онова „кърваво писмо“ от юли 2014 г., в което обясняват как те са били използвани и нямат никаква представа за какво са използвани отпусканите към дружествата кредити. Наред с бившата дясна ръка на Василев – Бисер Лазов, Танева е и един от основните свидели на прокуратурата по делото КТБ.  

Защо е толкова важно кой управлява ТЦИМЕ

В крайна сметка през юли 2014 г. Пеевски успява да блокира ТЦИМЕ под свой контрол. А това е важна стъпка към успеха на VTB Capital да овладеят БТК Защо ли? Защото 33% от акциите на люксембургската компания-майка InterV Investment се притежават от Crusher Investment. Дружеството се води част от структурата на VTB Capital и има правото на двама директори във всички компании от групата. Но Crusher Investment и ТЦИМЕ са страни по договор total return swap. По силата на този договор, с който Студия Трансмедия разполага, ТЦИМЕ е имала правото да изиска акциите в InterV Investment. Договорът е изпратен от британския агент Trident Trust през 2013 г. до централата на КТБ.

Images by Мирослав Иванов on Scribd

През юли 2014 г. директорът на Crusher Investment изпраща по факс в ТЦИМЕ писмо, че очакват искане за физическия трансфер на акциите, които са обект на договора. Това са 33% от InterV Investment.
Ръководството на ТЦИМЕ обаче така и не поисква акциите, което дава възможност на VTB Capital, използвайки двамата си директори от квотата на Crusher Investment, да блокира решенията в цялата група. По-натам историята е известна от Част I и довежда до ситуацията собствеността над БТК да бъде променена заради смешното задължение от 150 млн. евро.

Но за да се случи това голяма роля изиграва българската държава.
Според информация на Студия Трансмедия БТК е сред активите, които консорциумът воден от Gemcorp и Резервния фонд на Султаната на Оман, изготвил плана за преструктуриране на КТБ от лятото на 2014 г., е предложил на държавата като обезпечение. Тогава от трибуната на Народното събрание премиерът Бойко Борисов обяви това предложение като „нагло писъмце“, което не заслужава внимание. Борисов очевидно е имал друга визия за разрешаване на казуса с КТБ. Която премина през поредица от специални промени в законодателството на България. Повечето от тях с обяснението, че така ще се запазят активите и масата на несъстоятелност на банката. И това, разбира се, е правилен подход. Проблемът е, че нищо подобно не се случи.

Възможностите за държавата да се намеси в казуса с БТК не свършват с отказа от спасяване на КТБ.

Бухалката на Петко

Смяната на контрола над БТК чрез придобиване на InterV Investment от Viva Telecom е одобрена от Комисия за защита на конкуренцията за 9 дни, непосредствено преди Коледните празници през 2015 г. . По това време КЗК е все още председателствана от Петко Николов, който е известен с благосклонното си отнешение към казусите, в които е замесен бизнес интересът на Делян Пеевски. Но Николов се ползва очевидно и с доверието на Бойко Борисов. Защото след като в крайна сметка беше сменен от КЗК, Борисов го назначи в Патентно ведомство.
Та в края на декември 2015 г. оглавяваната от Петко Николо КЗК набързо одобрява промяната на собственост в БТК. Нещо повече. Според източник на Студият Трансмедия, запознат с нецензурираната версия на решението на КЗК, комисарите са изследвали концентрация, в случай, че придобиващото лице е компанията на Спас Русев. Но са одобрили и последваща кол опция, която според решението не следва да бъде повторно одобрявана от КЗК.

КЗК имаше всичките механизми да изследва сделката и да наложи забрана за придобиване при такава цена. Това би означавало, че дори БТК да премине в ръцете на ВТБ и нейните проксита в България, това би донесло повече пари за Фонда за гарантиране на влоговете по веригата от осребряване на активи, кредитирани и контролирани от КТБ.

За всичко това отново си има причини. Публикациите в руските медии, които директно обвиняват премиера Борисов, че е бил подкупен от ВТБ с 50 млн. долара, са една добра причина. Според информация на Фрог нюз от ноември 2015 г. съдбата на БТК е решена на среща между Борисов и президента на ВТБ Костин още през март същата година. Това е близо 3 месеца преди заемът на InterV Investment да падежира и VTB Capital да има формалния повод да продаде БТК на себе си.

За да има възможност за такава корупционна сума обаче сделката трябва да може да генерира пари. А случаят с БТК генерира мнооого пари. Основният въпрос е колко са те и къде ще отидат.

Първа част

Следва: #КОЙ колко печели от БТК

Миро Иванов
Блог

Текстът е написан за Студия Трансмедия
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 23368 |28.09.2016 Как банката на КГБ овладя БТК. Епизод I: Блокирането . 2| 5374 |06.11.2015 Синдиците на КТБ със задача да похарчат милионите на банката . 30| 9119 |16.04.2015 Бивш шеф на КТБ: ДПС придобиват банката на нищожна цена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads