Реклама / Ads
6| 8263 |23.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как Борисов стана новият фаворит на Запада?

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Бойко Борисов или Батман, както го наричат българите заради навика да решава проблемите по драматичен начин, е новият фаворит на Запада, пише днес сръбският вестник "Глас явности".
 

Този бивш полицай, бивш телохранител, бивш кмет на София и бъдещ премиер на България и лидер на ГЕРБ, най-силната партия в страната, спечели изборите на 5 юли върху вълна обещания, че ще се "пребори с корупцията" и ще донесе икономически просперитет на страната. Българското правителство подаде вчера оставка, а встъпването в длъжност на Борисов се очаква в понеделник.

По пътя към премиерското място Борисов имаше (не)очакваната подкрепа на ЦРУ и ФБР и което още по-важно – на американската правителствена организация Националния фонд за демокрация (NED). Откъде Борисов има толкова ясна и силна подкрепа на едни от ключовите играчи в американската външна политика?

Едно от първите неща, които Борисов е заявил, че ще направи е анулиране на съществуващите енергийни споразумения с Русия – "замразени" са проектът за газопровода "Южен поток" и споразумението за атомна електроцентрала, посочва изданието. Като доскорошен ключов партньор на Москва в установяването на енергийна диктатура в Европа, по този начин за една нощ България се превърна в най-голямата пречка за този проект и най-важният играч в реализирането на проекта "Набуко", който се очаква да осуети "Южен поток".

"Настаняването" на Борисов идва след българския подпис върху договора за "Набуко", отговора на Запада на Москва и на "Южен поток". Ако всичко върви по плана на САЩ, "Набуко" ще "угаси" "Южен поток", транспортирайки газ от Каспийския басейн и от Средния Изток към пазарите на Централна и Западна Европа.

Изданието поставя въпроса дали руснаците са победени в енергийната надпревара. Може би само на пръв поглед. Големият въпрос е доколко "Набуко" е реален и доколко – демонстрация на политическа мощ. Западният газопровод, за разлика от "Южен поток", има един голям недостатък – липсва му газ, посочва изданието.

Една от ключовите страни снабдяващи с газ, Азербайджан, подписа през юни споразумение за ползване на газ от находището Шах Дениз с "Газпром". Шах Дениз е същото онова находище, на което разчита "Набуко", коментира "Глас явности". Но дори и по някакъв начин "Набуко" да го отнеме от "Газпром", там няма достатъчно газ.

Вторият важен снабдител на "Набуко" е Ирак, в който, благодарение на окупацията и режима, няма да има проблеми с цените, но ще има такива с транспорта, тъй като "Набуко" ще минава през територията на кюрдите – и през Ирак, и през Турция – а кюрдите, както е известно, не са, най-меко казано, в добри отношения нито с Анкара, нито с Багдад. Третият възможен голям снабдител на "Набуко" е Иран, което става все по-очевидно след опита за "революция" на улиците на Техеран.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9919 |10.06.2009 Слънчев бряг юбиляр, стана на 50 години . 9| 7115 |10.04.2009 Архитект стана бизнесдама на 2008 г. . 0| 7729 |19.12.2008 "България Ер" стана член на ИАТА . 0| 9813 |09.12.2008 ПИБ стана на 15 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads