Реклама / Ads
0| 7534 |14.04.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как да внесем данъка си в бюджета?

.
Данъкът върху доходите за миналата 2013 г. може да се внесе в държавния бюджет по четири различни начина. И всеки данъкоплатец трябва да избере този, който ще му струва най-малко време, усилия и средства. Всички, които през 2013 г. са имали доходи извън работната си заплата, трябва да подадат годишна данъчна декларация, да изчислят дължимия налог и да го внесат в хазната до 30 април. Банковите сметки за внасяне на данъците в бюджета са качени на сайта на Националната агенция за приходи www.nap.bg. Има ги и в офисите на НАП.
 

Най-бързият и лесен начин за плащане на данъка върху доходите е през интернет. Като тук са възможни няколко подварианта. Най-лесният е, като се използва лично електронно банкиране. По този начин плащането може да се направи от дома или офиса и струва стотинки - според тарифата на съответната банка.

Ако обаче нямате електронно банкиране, това не бива да ви отказва от плащане по интернет. Можете да използвате електронното банкиране на съпруг, колега или приятел. Просто му давате на ръка, колкото дължите на хазната (например 100 лв.), и го молите да преведе същата сума с неговото електронно банкиране. В платежното нареждане се пише името не само на наредителя, но и на данъчно задълженото лице и по този начин парите отиват за погасяване на дължимия данък. Ако не искате роднините или колегите да научат какви данъци плащате, за да внесете парите по интернет може да се ползва сайта на НАП. При този вариант за внасянето на парите трябва само да имате дебитна банкова карта и да я регистрирате в системата за електронни плащания на ePay.bg. Разбира се, банковата карта трябва да позволява с нея да се плаща през интернет. След това е необходима още една регистрация Ч в сайта на НАП. Това става, като попълните онлайн формуляр за регистрация на нов потребител. Наредените от вас суми ще постъпят по сметките на приходната агенция до 3 работни дни след датата, на която ePay.bg потвърди, че плащането е извършено. Затова не чакайте последния срок за плащане Ч възможно е парите ви да пристигнат след крайната дата, пише "Стандарт".

Ако не обичате електронните плащания, за вас е вторият начин за внасяне на пари в държавната хазна - с банков превод от офиса на най-близката банка. В този случай се използва платежно нареждане за вноски към бюджета. Това е удобен начин, но може да ви излезе доста скъпо. Банковите такси за преводи към бюджета стигат до 6 лв.

За пестеливите граждани, които си правят сметка за всяко левче, е третият начин за внасяне на годишния данък върху доходите - в банков клон, разкрит в офис на Националната агенция за приходи. Там внасянето на данъка е безплатно. Като трябва да отидете до офиса на НАП по постоянния ви адрес. Информационната система на банките позволява да внесете парите в един офис на НАП, а те да пристигнат в друг офис на приходната агенция. Но това може да стане само ако и двата офиса се обслужват от една и съща банка. Например всички офиси на НАП в София се обслужват от една и съща банка, която обслужва и офисите на НАП в Габрово и Добрич. Така без проблеми може да внесете парите в столичния офис НАП-Надежда и те да отидат в НАП-Красно село. Или да ги внесете в офис на НАП в София и те да отидат в Добрич. В тези случаи трябва внимателно да напишете в платежното нареждане банковата сметка на офиса на НАП по постоянния ви адрес - този в личната карта. Но безплатните преводи на пари от един офис на НАП до друг не са включени като задължение в договорите на обслужващите хазната банки. Затова приемането на парите зависи и от услужливостта на банковия служител на гишето.

Четвъртият начин за внасяне на дължимия данък е с пощенски превод за плащане към бюджета. Този вариант е най-удобен за малките селища, където няма интернет и банкови клонове.

В платежното нареждане за внасяне на годишния данък върху доходите в графата вид плащане се пише код 11 00 00. От 1 март единната сметка на НАП беше разделена на четири различни сметки за плащане на данъци, здравни вноски, осигуровки и вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване. В платежното нареждане най-важното е да се попълни коректно банковата сметка за плащане на данъци на офиса на НАП по постоянния ви адрес, кодът за вид плащане 11 00 00, както и имената и ЕГН-то на данъчно задълженото лице. От началото на миналата година отпадна задължението в платежното нареждане да се пише вид и номер на документа, по който се плаща, дата на документа и период, за който се плаща. Причината за това е, че задълженията вече се погасяват по датата на възникването им. Това означава, че ако през миналата година сте подали данъчна декларация за доходите си, но не сте платили налога, при превеждане на пари сега в сметката на НАП за внасяне на данъци, първо ще бъде изчистено старото ви задължение. С въвеждането на четири различни сметки за плащане на задълженията към хазната обаче може да избирате например дали да внесете пари за да платите данъците или осигуровките си
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5780 |13.04.2014 ЧЕЗ инвестира 643 хил. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България през април . 13| 6891 |12.04.2014 Българите - хем безработни, хем не търсят работа . 22| 7885 |11.04.2014 Хампарцумян: Иде бум на кварталното лихварство . 0| 10371 |11.04.2014 Президентът на „Рефан” с приз Мениджър на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads