Реклама / Ads
6| 8747 |27.04.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Какво трябва да знаят всички за най-новите технологии през 2020

.
Ако живеете в модерно общество през 2020, то най-вероятно сте запознати с някой от най-новите технологии, които са популярни в момента.
 

Covid-19 пандемията доведе приложения като Houseparty и Zoom в нашите домове, а 5G технологията се популяризира, все повече и повече, в рекламите на мобилните оператори. Но какво да кажем за технологиите, които идват след това?

 

От интернет, който не може да бъде хакнат до ултра персонализирани лекарства, имаме доста причини да бъдем оптимисти за изобретенията, които ни очакват. Нека ги разгледаме отблизо:

 

Персонализирани лекарства
 

Може би най-вълнуващият и обществено полезен напредък в областта на технологиите. Американски учени са развили уникално лекарство за малко момиче, което е било с изключително рядко състояние, срещано за първи път. Тази технология попада в категорията „генетична медицина“ и основният вид лечение се характеризира с корекция и премахване на лоши гени от ДНК-то на индивида.

 

Надеждата е, че в началото тази технология, може поне да улесни живота на страдащите, ако излекуването е невъзможно. Но се очаква всички болести да станат лечими и никоя болест не е изключена. Докато лекарите някога бяха принудени да признаят поражение при определени медицински ситуации, тази технология предлага светлина в края на тунела за много неизлечимо болни пациенти.

 

Въпреки това, възниква потенциален проблем. Ако човек се нуждае от специфично лекарство, пригодено само за него, кой освен свръхбогатите може да си позволи да плати милионите долари за своите изследвания, разработки и производство? Благотворителните каузи и груповото финансираните проекти са надежда за доста, но все пак, високата себестойност може да се окаже пречка за по-широкото използване.

 

Квантово превъзходство
 

Нашето разбиране за квантовите изчисления се подобрява все повече, вицепрезидентът на IBM дори успя да го обясни с помощта на тесте карти на неотдавнашна реч. Макар, че квантовите компютри са все още са доста по-сложни от една проста игра на блекджек, например, това все пак показва напредъка в тази област.

 

Гугъл от своя страна, наскоро разкри за новия си квантов процесор „Сикамор“, който е първият, който някога постигна „квантово превъзходство“ - тоест да надмине многократно конвенционалния компютър - този, който използваме всеки ден. И ако се чудите колко е по-бърз - екипът постави задача на суперкомпютъра, която би отнела на нормално устройство 10 000 години, а квантовия процесор я реши за 20 секунди.

 

Докато някой от нас вече не успяват да смогнат с най-новите творения на науката, учените вече планират други вълнуващите открития като нови форми на енергия, суперефективно лекарство и безпрецедентно ниво на изкуствен интелект, които могат да се появят по-скоро от очакваното.

 

Интернет, който не може да бъде хакнат
 

Квантовата наука също може да помогне да се предпазим онлайн. Технологичният университет в Делфт в Холандия очаква да свърже четири холандски града чрез квантов интернет до края на 2020 г.

 

Подобно постижение би било изключително: квантовата мрежа осигурява пълна сигурност чрез концепция, известна като заплитане – по този начин би било невъзможно за външен потребител да пробие частна комуникация.

 

Но ще мине известно време, преди този вид връзка да се приложи масово. Квантовите връзки на по-големи разстояния се нуждаят от допълнително оборудване, което разширява мрежата и докато стигне до домовете ни, може да отнеме десетилетие.

 

Все пак фактът, че тази технология вече е реалност, ни дава всички надежди за по-безопасен интернет в бъдеще.

 

Дигитални валути
 

Всички наблюдаваме спада на използване на банкноти през последните години. Безконтактните карти вече са толкова често срещани, колкото и парите в брой, и има множество други дигитални методи за плащане на стоки онлайн. Тенденцията ще продължи, тъй като цифровите валути започват да се превръщат в доминиращ играч на финансовия свят.

 

Последствията? За всички позитиви свързани с удобството и бързина на използване на дигиталните валути има опасения, че финансовата неприкосновеност ще пострада на нерегламентирана дигитална сцена. А на хоризонта се задава и война с цифрова валута; след като Facebook обяви валутата си Либрa през 2019 г., Китай бързо засили развитието на собствения си „цифров юан“ в отговор.

 

Разбира се, криптовалутите ще продължат да се използват, въпреки че ще стане по-трудно да се разбере кой ще бъде новия биткойн, като пазарът вече е пълен с големи играчи като Zcash и Ripple, които са нетърпеливи да станат новите суперзвезди.

 

Лекарства против остаряване

 

Пластичната хирургия е спорна тема от десетилетия, но тя може да се превърне в минало, ако нова порода лекарства против стареене си пробие път.

Лекарствата, известни като сенолитици, са насочени към определени клетки, които създават възпаление и създават токсична среда, процес, за който се знае, че ускорява процеса на стареене. Някои дори могат да се предлагат под формата на крем, който всъщност поддържа кожата да изглежда млада.

 

По-важното е, че лекарствата могат да се използват и за забавяне на напредването на сериозни заболявания, подобно на персоналните лекарства, споменати по-рано. Забавянето на стареенето на важни клетки, също може да ни предпази от болестта Алцхаймер и някой сърдечни състояния и това потенциално да подобри живота на милиони хора.


Първата партида лекарства беше тествана на пациенти с остеоартрит в Сан Франциско наскоро, с положителни резултати и учените се надяват скоро да има допълнителни резултати, така че очаквайте интересни новини за това.

Поговорихме доста за всички огромните ползи от технологиите, но не трябва да се забравя, че всички технологии ще бъдат полезни за хората само ако се използват отговорно.

 

Проблеми като елитарно здравеопазване могат да означават, че нови животоспасяващи лекарства ще са достъпни само за свръхбогатите, а напълно частен интернет без възможност за контрол е податлив на злоупотреба.

 

Фокусът е върху световните правителства да подпомогнат подобни технологични пробиви да работят в полза на цялото човечеството, а не на няколко привилегировани слоеве на обществото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5755 |01.04.2020 Емил Георгиев: Потребителите трябва да покажат гражданска отговорност и солидарност . 17| 17216 |26.03.2020 Красимир Стойчев: Министърът на икономиката трябва да си скубе косата, колкото му е останала . 4| 6788 |18.03.2020 Председателят на КЗП : Туроператорите трябва да отлагат екскурзиите . 7| 5814 |19.02.2020 Пътят към еврото и подводните камъни: От какво се притесняват хората?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads