Реклама / Ads
4| 10828 |27.08.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Какво (не) знае руският премиер Дмитрий Медведев за АЕЦ ”Белене”? /видео/

.
В Туркменистан
На следващия ден, след като на 5-ти март 2019-та г. си тръгна от България, премиерът на Русия даде пресконференция в Люксембург. Един от първите зададени му въпроси беше за България и заинтересоваността на Русия да участва в изграждането на АЕЦ ”Белене”. Още преди да му бъде зададен въпроса, от журналист от централната държавна телевизия, Медведев натърти ”РАЗБИРА СЕ, ЧЕ НЕ ЗНАМ”, какво ще ме питате.
 

Впоследствие се оказа, че някои работи той все пак ги ЗНАЕ, а други ... май не.

Ще повторя още веднъж, че въпросът е изключително кратък и ясен: "Заинтересована ли е Русия в изграждането на АЕЦ "Белене""? Отговорът е доста по-дълъг и за да бъде разбран трябва да се слуша изключително внимателно, от видеото в края на статията.

 

И така, във видеото Медведев казва, че Русия е ЗАИНТЕРЕСОВАНА да участва в процедурата за избор на инвеститор (тендъра, както той го нарича на руски) и изтъква най-важният елемент за това. Да се направи РЕВИЗИЯ на вече закупеното от нас старо желязо, което сега ръждясва на брега на Дунава, за да се установи, какво има и какво няма. Т.е. следва нова продажба на старо желязо, което ще ни струва поне милиард и половина, ако не и повече, защото сме търпеливи. Нито един друг аргумент той не посочва.

 

Но това не е всичко! В края на отговора си той подсилва интереса си към схемата в България, като изтъква, че Русия вече изгражда свои АЕЦ в "редица други европийски страни" и ги назовава. Това са Турция, Унгария (Венгрия на руски) и Финландия. Но дали това е така?

 

И в трите посочени страни има проекти, които се намират на различни начални етапи от своето потъване. Във Финландия местният ядрен регулатор вече години НЕ издава лиценз за старта на строителството на нова руска АЕЦ с един реактор ВВЕР-1200. Не е ясно дали въобще някога това ще се случи. Т.е. изграждане все още НЯМА. В Унгария нещата са още по-далеч от очакване на лиценз за старт на строителството. Т.е. и там НЯМА изграждане. В Турция изгражданете ИМА, но ... то не се провежда на територията на Европа, както твърди от Люксембург Медведев, а на Азия. Ти да видиш!

На практика излиза, че в Европа Росатом строи само в Беларус и в самата Русия.

 

Интересно, защо Медведев не посочи и Беларус в "редицата европейски страни"??? Сигурно защото я разглежда вече, като руска губерния?

 

Та такива ми ти работи. Умното гледане и слушане не е проста работа.

 

Георги Котев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6582 |04.07.2019 PR експерт: Време е НАП да провери какво и колко пере наемателят на плажа . 1| 6005 |09.02.2019 Марешки контра: Системата за контрол на горивата няма да знае какво има в съдовете . 19| 9648 |16.05.2018 В „Росатом“ знаели за вдигането на мораториума за АЕЦ „Белене“ отдавна . 4| 5747 |12.09.2017 Трайчо Трайков: Няма от какво да бъде спасяван ”Дунарит”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads