Реклама / Ads
3| 5611 |09.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Караджова спря проекта за ски-пистите на Витоша

.
Нона Карджова
Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е отхвърлила положителната екологична оценка на проекта за многократно разширение на ски зона Алеко в Природен парк Витоша.Това съобщават еколозите от коалицията „За да остане природа в България.
 

Според природозащитниците решението дава възможност за спазване на закона и се предпазва от тотално урбанизиране на района около Алеко, Торфения резерват и Черни връх в Природен парк Витоша.

Социологически проучвания показват, че 80 % от българите са против строителството на нови ски курорти в защитената природа.

Припомня се, че през февруари 2011 г. с решение на Върховния административен съд (ВАС) в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е било върнато за ново разглеждане становището по екологична оценка на специализирания подробен устройствен план на ски зона Алеко.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - София през есента на 2009г. прие положително докладите за екооценка на устройствения план на ски зона Алеко с възложител „Витоша ски" АД. Обаче становището на инспекцията бе обжалвано пред МОСВ и министерството го отхвърли. Инвеститорът от своя страна обжалва решението на МОСВ пред ВАС, което отново беше отново потвърдено от МОСВ след близо 2 години разглеждания.

С решението си МОСВ отхвърля положителното становище на РИОСВ - София и му възлага да върне процедурата на етап "провеждане на консултации по изготвения доклад".

Еколозите смятат обаче, че трябва да се направи изцяло промяна в предложения проект, защото промяна в екооценките няма да е достатъчна.

Основният проблем с предложения от „Витоша ски" проект е, че той включва промяна на трасетата на съществуващите и изграждане на нови ски писти и лифтове, което не е разрешено от плана за управление на Природен парк Витоша.

Ограничението за изграждане на нови ски съоръжения в Природния парк е въведено с цел да не се допуска изсичане на вековни гори от смърч, бяла и черна мура и клек, както и унищожаването на морените и торфищата в планината.

За да бъде гарантирано опазването на Природен парк Витоша, е необходимо докладите по екооценките да изискат като основна мярка подмяна на съществуващите съоръжения.

И това изискване трябва да стане част от становището на РИОСВ - София. В противен случай законът ще бъде отново нарушен, а решенията - обжалвани, предупреждават природозащитниците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6037 |13.07.2011 Наливат още 150 млн. лв. в проекта "Бургас-Александрополис" . 2| 5793 |24.06.2011 Замразяват проекта "Белене" - да, ама не! . 9| 6204 |23.06.2011 Караджова върна екооценката за "Бургас-Александрополис" . 0| 5095 |06.05.2011 Удължават проекта „Набуко” с година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads