Реклама / Ads
12| 14572 |12.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Каролев – консултант за Белене; 2,7 млн. eвро. ни струва анализа

.
В екипа на британската банка-консултант за проекта „Белене“ се оказа икономистът от НДСВ Владимир Каролев, обяви пред журналисти енергийният министър Трайчо Трайков. По-рано днес стана ясно, че финансовата институция от Острова HSBC е спечелила конкурса за консултант за АЕЦ-а с оферта от 2,7 млн. евро за финансовите анализи по проекта.
 

Винаги, когато се взима консултант, целта е да се даде професионален съвет, който да доведе до по-ефективно и по-евтино реализиране на проекта. Не може да се каже точното възнаграждение на консултанта, тъй като то в нефиксираната си част ще зависи от това каква структура на финансиране е привлечена за осъществяване на проекта, обясни Трайков.

Възнаграждението на британската банка зависи от структурата на финансирането, като тези 0.95 % в нефиксираната част се отнасят към различна база в зависимост от това как се осъществи проекта, допълни Трайков. Фиксираната сума в договора с банката HSBC е около 2 милиона евро.

„Аз съм оптимист, че държавата, подкрепена професионално, ще си свърши по възможно най-добрия начин работата. От консултанта очакваме твърде много неща и предстои денонощна работа, за да бъде свършена по-голямата част от тези неща в рамките на два месеца. Трябва да се разработи икономически модел за възвращаемост на проекта, осъвременено изследване на пазарната среда в България и в региона, преглед на пазарните участници, маркетинг към евентуални нови инвеститори, структуриране на финансите – колко ще бъде акционерният капитал, колко ще бъде кредитирането, при какви лихви и при какви взаимоотношения между партньорите“, призна Трайков.

Консултантът ще направи и преглед на пакета от договори. „Истината е, че персоналът на консултанта вече е свършил в аванс голяма част от предварителната работа, за която не се изисква предоставянето на конфиденциални данни“, поясни енергийният министър. Той призна, че ако консултантът не се справи с поставените задачи за два месеца, това вероятно няма да позволи на държавата да вземе по възможно най-добрия начин решение за сключване на договор и страната ни ще има нужда от повече време.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 8467 |01.02.2011 К. Парамов обяви сделката с дълга за професионална измама, Каролев отрича . 3| 6279 |26.03.2010 Шест кандидати мерят сили за консултанти на "Белене" . 0| 5128 |16.10.2007 Международната консултантска "BG Estates Worldwide": Очакваме увеличение на продажбите на чужденци с

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads