Реклама / Ads
6| 5079 |22.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Касата прецака болниците с 35%

.
Здравната каса е платила между 65% и 75% от парите, изработени от болниците през юни. Това са съобщили директори на лечебни заведения пред “Труд”.
 
“Много колеги сигнализираха, че са получили едва 65 на сто от дължимите от касата суми, далеч под обещаните от нея 80 на сто”, добави д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

“Ние сме взели 70,6% от изработеното през юни”, коментира д-р Динчо Генев, шеф на общинската болница в Харманли. Парите стигнали само да се платят заплатите и някаква част от електричеството. “Въобще не можем да даваме на фирмите средства за лекарства и консумативи, затова трупаме дългове”, каза д-р Генев. Той е категоричен, че колкото и добър мениджър да си, като няма пари, няма и спасение от борчовете. И при университетските болници положението е същото. Така например “Св. Екатерина” е получила от касата под 70% от изработената сума за юни, потвърди шефът й проф. Генчо Начев.

От касата не плащали заради делегираните бюджети на болниците. Липсата на пари е причината пациентите да бият лекари, каза д-р Райчинов. “Болните си мислят, че докторите не искат да им помогнат, а как да стане това, като няма пари?”, риторично попита той. И даде за пример болниците в Русе, Ловеч, Кюстендил, където масово се приемат само спешни случаи. “Явно страната може без здравеопазване, защото само за него пари няма. Но няма да оставим нещата така, от идната седмица започват преговорите за национален протест”, обясни д-р Цветан Райчинов. Очаква се той да е през септември.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4640 |19.05.2010 Резнаха 150 млн.лв. за модарнизация на болниците . 12| 8435 |31.03.2010 Румънците клъвнаха на 7 евро на нощ, българите прецакани с по-скъпи оферти . 2| 4901 |08.11.2009 Прецака ли държавата земеделските производители?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads