Реклама / Ads
4| 12494 |22.08.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Каварна – рок столицата на България

.
Градчето е един от все още малко населените курорти по българското Черноморие, привличащ като магнит не само туристи, но и многобройни рокфенове.
 

Йочка Димитрова

Уютно и непрезастроено, градчето предразполага към тиха и спокойна обстановка, в която можете да намерите така желания от вас разпускащ релакс. Богат на културно-историческо наследство, регионът е известен и с морския си и археологически туризъм. Множество резервати, интересни старинни предмети и културни забележителности – съкровища на България, се откриват пред очите ни тук и в неговите околности. 

Каварна е разположен в Северозападната част на България на 64 км от Варна, на 49 км от Добрич и на 20 км от Шабла. Самият град е разположен на 2 км от морето, в kavarna4.gifкрая на високото Добруджанско плато. Курортната част на града се е обособила край залива, образуван от малка река, с очарователното име „Долината на авиалите”. По живописното каварненско крайбрежие с дължина 42 км са развити малки плажни ивици. На брега е създаден просторен изкуствен плаж.

Градът е основан през V век пр.н.е., когато е съществувало старо тракийско селище. Тогава по тези места идват гръцки изселници, които издигат старата крепост Бизоне. През първите няколко века селището играе важна посредническа роля – осъществява се търговия между местните населени места и търговците от о-в Родос, Хераклея, Синопе,  Египет и др. През втората половина на I-ви век пр.н.е., катастрофално земетресение изпраща античния град в морето като част от скалите също били потопени. Селището е възстановено под същото име през римския период, когато бързо се възражда, процъфтява и пристанището оживява. В периода от XV-ти до XIX-ти век средновековния град става християнско селище, пристанище за зърнени храни и получава името Каварна. Днес се счита, че той е значим икономически и културен център през Античността и Средновековието с богатите си и разнообразни културни останки – крепостни стени, средновековни църкви, обществени сгради, както и раннохристиянската базилика, с които и до ден днешен се помни далечното минало. Запазени са още хамам (баня), средновековен некропол, мост, чешми, християнски църкви, множество надписи. След Освобождението градът е включен в пределите на Княжество България. От началото на XX-ти век Каварна бележи бърз възход като стопански и културен център.

Днес той е притегателен град за много археологически експедиции, а находките от тях предизвикват интереса на чуждестранни учени и специалисти. Повече от триrezervat_jailata_22a.jpg години се провеждат проучвания в региона от френски и италиански учени. В Градския исторически музей са изложени материали, които показват хилядолетна история на града. Представен е макет на праисторическо пещерно селище, множество сечива, оръжия и предмети на бита, както и етнографски накити, облекла, битови тъкани и други експонати. За да придобием по-ясна представа какъв е бил живота на нашите предци – добруджанци, котленци и гагаузи - турско говорещи християни, в града се намира и Етнографски музей. Той представлява красива стара къща, в която се показва бита и културата на едно богато семейство. Двете църкви – „Успение на Света Богородица” и „Свети Георги” също играят важна роля като образователни и културни средища за  българското населнение през Османското иго и след Освобождението.
Любителите на нетрадиционния турузъм могат да посетят също така най-близките села и техните забележителности чрез осигурен транспорт от автогарата на града. Нос Калиакра, например е природен и археологически резерват и се намира само на 12 км от Каварна. Той е врязан на 2 км в морето и образува огромен залив, чиято гледка е поразяваща особено през нощта, когато всичко е осветено. Нос Калиакра е сред малкото места в Европа, където може да видите рядко срещани видове животни. В близост до Каварна още се намира националният археологически резерват „Яйлата”, разположен в Камен бряг, където има пещерно селище от над 100 пещери, датиращи от V-тото хилядолетие пр.н.е. В силно урбанизираната Европа района на ваканционно селище „Русалка” е една от малкото опазени в наши дни диви степи на континента. Изключително красиво насеченият скалист бряг, малките закътани пясъчни ивици, вековните дъбове и растителни видове привличат милиони представители на пернатия свят и превръщат природния резерват „Птичи залив” в оазис на недокоснатата от векове природа.

За да бъдат видени тези райски картини, Каварна има връзка с Варна през Балчик и с Добрич и може да се достигне по два начина – с автомобил или с автобус. Разбира се, пътуването с личен автомобил винаги е по-удобно и свободно, защото позволява спиране по всяко време. И все пак, ако предпочитате да използвате услугите на автобусните компании, за удобство на пътниците се предлага директен превоз от София. Билетът струва 30 лева. Пътуването е с продължителност 7 часа и половина. Могат да се ползват и комбинирани маршрути от София – през Велико Търново за 34 лева, а през Варна или Албена за 35 лева. За да разгледате околните забележителности и не само, градът предлага редовен транспорт до най-близките населени места, до Варна и интернационалното летище, разположено на около 65 км разстояние. Морският транспорт също е възможен – по договаряне с рибарите от града до близките Балчик, Калиакра и някои села и къмпинги край града. Що се отнася до това, къде да почивате, цените на апартаментите в хотелите с две и три звезди варират между 68 и 100 лева в периода 1 юли – 30 август, а в тризвездните хотели може да отседнете в единична или двойна стая съответно за 28 лева или 44 лева. Ако не може да си позволите този лукс се предлагат квартири в horse6.jpgсамостоятелни стаи в къща за 30 лева. През спокойния период септември – октомври цените на апартаментите и двойните стаи намаляват средно с 15  %.

За изненада на любителите на културното ни минало, днес в Каварна се намират рибарско селище, яхтено пристанище, плажна ивица и постепенно нарастващи на брой комплекси. Една от причините за привличането на маса туристи е изграждането на голф комплекси – до морския град се формират две голф игрища, едното от които се нарежда сред петте най-големи в света, а в близост до самия град са проектирани други три. Поради това през последните години цените на имотите в близост до игрищата са нараснали значително, а на тези имоти, разположени в другите части на общината, цените не са променени поради наличието на огромно предлагане на пазара. Цените на апартаментите на зелено, разположени в комплекси от затворен тип до плажната ивица, се предлагат за около 1000 -1150 евро на кв.м.

Каварна е център на културни събития като изложби, литературни премиери, но най-вече е известен с интензивното провеждане на грандиозни рок концерти. Той дори получи прозвището „Лятна рок-столица на България” през последните години. Може би Ви е известно, че рок звезди от повече от 20 световно известни популярни групи вече са провели концерти и дали пример на много други български общини. Имена като Manowar, Billy Idol, Deep Purple, Scorpions, Sepultura, Whitesnake, 629f2.jpgMotorhead, Helloween, Heaven and Hell, Apocalyptica заедно с българските Б.Т.Р, Ахат, Контрол и още много други известни групи и изпълнители събират хиляди фенове всяка година на стадион „Калиакра”.

Рок туризмът увеличава двойно приходите на града само за година. Ръстът на собствените приходи превишава ръста на разходите и община Каварна има стабилни възможности да участва в проекти, финансирани от структурните фондове и кохезионния фонд на Европейския съюз.

Ако след всичко това все още се колебаете дали да отскочите до там, то в централната част на града ще намерите всички нужни удобства: кафенета, барове, ресторанти, хотели, нощни заведения, магазини, супермаркети, аптеки, козметични салони. Тук може да вкусите и родните традиционни ястия, характерни за Североизточна България. Те са основно заложени в трапезата на каварненци, като  най-предпочитан специалитет е ястието „Катено Мезе”.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5870 |20.08.2007 Китайски туристи тръгват към България . 0| 9468 |15.08.2007 TUI България води 30 на сто от туристите в Царево . 1| 6017 |10.08.2007 Проф. Цветан Тончев: Над 80 на сто от туристите идват в България заради купона . 0| 5151 |05.07.2007 Столицата е спечелила 620 хил. лв. от туристи за пет месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads