Реклама / Ads
1| 5458 |25.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Китайци купуват 14.6% от ”Роснефт” с кредит от руската ВТБ

.
Президентът на китайската корпорация CEFC Чан Чауту призтигна в Москва под предлог участие в инвестиционен форум. Но истинската цел на визитата му е преговори с руската банка ВТБ.
 
Това съобщи ТАСС, публикувала кратко интервю с топ-мениджъра. Китайците ще преговарят за кредит от руската ВТБ от около 5 милиарда евро, като парите ще отидат за покупката на 14.6% от акциите на "Роснефт".

Ако заемът бъде отпуснат, това почти напълно ще изчерпи валутните резерви на втората по големина руска банка, коментират руски експерти. Според тях, в момента ВТБ има около 7.3 милиарда евро като валутен резерв.

Сделката за "Роснефт" стана най-голямата приватизационна сделка в Русия през този век. Първоначално за купувачи бяха обявени Катарският суверенен фонд и швейцарската компания "Гленкор". те трябваше да платят 10.2 милиарда евро за 19.6% от акциите на руската компания.

75% от парите идваха като кредит от италианската банка "Интеза" но под условие, ако италианците не намерят инвеститор, който да даде парите, да откажат кредита. Точно така и стана и катарците и "Гленкор" върнаха кредита и предложиха останалите без инвеститор 14.6% от акциите на китайците.

Сега корпорацията CEFC ще купи тези акции, но с руски пари, дадени назаем. дали след време акциите няма да се окажат в банката, никой не се наема да прогнозира. Продажбата на минотарен дял от "Роснефт" предизвиква съмнения още от началото на процеса, като слуховете свързват този пакет акции с шефовете на руската компания, главно Игор Сечин, един от смятаните за най-приближени на Владимир Путин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5556 |21.08.2017 Китайци купуват ”Фиат-Крайслер”, искат да са №1 на пазара при джиповете . 1| 5322 |16.08.2017 Купувате биткойни? Има и други начини да се разорите . 0| 7602 |14.07.2017 Граждани на ЕС ще купуват земеделска земя у нас без ограниченията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads