Реклама / Ads
3| 11850 |23.03.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Китен - китната перла на морето

.
В сърцето на природния парк Странджа между красиви плажове и богата растителност навътре в морето се вдава полуострав с митичното име Урдовиза. Днес там е разположено едно от най-уникалните селища Китен, възникнал върху руините на древния град.
 
"Китен, Китен! Тъй разкошен и накитен
 
   снимки Вяра Йовева
и зелен и хубав и прекрасен в тоя ден!
Ти наистина си с прелести наситен.
Ехото на твоите ласки и на твоя пек
няма да заглъхне даже в бъдещия век!"
Това стихче е накичило заглавната страница на сайта, който са създали трима млади ентусиасти, решили да популяризират курортното градче Китен и извън страната ни. Локалният шовинизъм е похвален, когато пропагандира стойностни неща. Разположено там, където гористите странджански разклонения се оглеждат в бистрите морски дълбини, курортното селище Китен се намира в югоизточната част на България, на Черноморското крайбрежие.
Романтиката е в живописната околна среда, но се усеща и по двата уютни плажа: северният – Атлиман , наричан още детски, с фин пясък и спокойно море, защитен от ветрове, и южният – Караач, които е по-голям и граничи с река Китенска – богата на кефал, шаран и мряна. . . (Казват, че консумацията на риба водела по поумняване! Личи им на китенци!) Между тях, навътре в морето, се вдава полуостров с митичното име Урдовиза, където е възникнал Китен, върху руините на древен град, от който все още личи древната слава. Красивото крайбрежие е осеяно с история и величествена природа.
Легенди се носят и песни се пеят за селището-крепост, съществувало до Освобождението. Там се прочула с хубостта си девойка на име Стана Урдовизка - както я нарича народът в песните си. Турски султан й обещал, че ще освободи земите, които тя успее да обходи до залез слънце. Така тя освобождава от данък цяла Странджа и намира смъртта си там заедно със своя кон Атлиман. По тази причина градчето взима нейното име - Урдовиза. Разположено е на 55 км югоизточно от областния център Бургас, на 5 км южно от общинския център Приморско и на 12 км северозападно от центъра на съседната община Царево.
Край градчето туристите могат да се насладят на няколко природни забележителности. Резерват „Ропотамо”, който се намира на 7 км. северно от Китен и се разпростира от двете страни на река Ропотамо, изненадва посетителите си с редки видове животни и растения. Там се намира и блатото Аркутино с типична блатна растителност и водни лилии, което е находище.
Китен обаче е и модерен курорт, в който има малки луксозни частни хотели, квартири и почивни станции. Южно от селцето се намират 6 къмпинга: “Китен”, “Юг”, “Корал”, “Нестинарка”, “Оазис” и “Арапя”, те предлагат бунгала на приемливи цени. Едва ли има българин, който да не е стъпвал поне веднъж в някой от тях, а градските легенди разнасят, че една шеста от българчетата са заченати баш по тия места. За риболов пък е подходяща Дяволската река в близост до градчето. Голяма част от почивните бази и хотели имат богат набор от допълнителни услуги и удобства. Цели хотелски комплекси с ресторанти, басейни, спортни зали, паркинги, паркови площи са изградени там, едни от други по-китни. Годишно в тях почиват около 500 - 600 хил. туристи. Къмпинг "Атлиман" се намира до едноименния плаж и залив, а къмпинг "Китен" е до Южния плаж, близо до устието на река Караагач. И двата къмпинга функционират и са предпочитано място за летуване на много български туристи. Те имат както клетки за къмпиране, така и бунгала. В многобройните уютни ресторантчета и заведения за бързо хранене се сервира разнообразна храна – от българската, турската, руската, гръцката кухня. А откритите нощни барове, дискотеки, спортни комплекси, открити и закрити басейни, гондола, луна парк предлагат разнообразни развлечения. Разположени между скалите, заведенията привличат с атрактивните си пейзажи.
Целият град е обсипан с китни къщички, в които всеки може да намери подслон по време на почивката си. Цените им вървят от 7 до 30 лева в зависимост от това в коя част на сезона се почива. Не липсват и станалите нарицателно китенски баби, стоящи с табелки в ръце цяло лято и привличащи туристи в своите къщички. Те са последните отломки от някогашния тертип туризъм.
Разбира се, за пълноценната почивка туристите могат да избират от разнообразието хотели с две и три звезди. Цените за стая в хотел „ДОДО Бийч” с изглед към морето са от 105 до 230 лева, в зависимост от това колко човека ще се настанят. Има стаи за един, двама и трима. Апартаментите са от 175 до 195 лева. На 50 м от южния плаж е отворил гостоприемни врати новопостроеният хотел "Чиплаков", който предлага на своите гости 16 разнообразни апартамента и 20 двойни стаи с панорамни тераси, изглед към морето и рум сървис.
 Всички стаи са оборудвани с хладилници и сателитна телевизия. За гостите работят дневен и нощен бар, ресторант и охраняем паркинг.
Цените за стая там започват от 20 евро и достигат 54 евро. Апартаментите са с цени от 35 до 86 евро. Разположен на морския бряг, хотел-ресторант "ЕЛИТ" предлага невероятна панорама, уют и удобство. Той се намира на 150 м от северния плаж Атлиман. На три етажа, хотелът има 12 двойни стаи и три апартамента. Хотел „Ариана” предлага стаи за 30, 40, 50 и 85 лева. Апартаментите са от 60 до 130 лева. Хотелът е разположен при неповторимото съчетание на прохладната букова гора и непосредствената близост на северен плаж "Атлиман". Апартаментите включват дневна,спалня, два санитарни възела и просторна тераса, имат минибар, кабелна телевизия и са подходящи за четиричленно семейство. За гостите на комплекса е осигурен автопаркинг. ТК "Ариана" разполага с ресторантски комплекс, състоящ се от закрита зала с 60 места и две летни тераси.
И така, ако сте се запътили към морето, макар да е малко рано за сезона, не пропускайте да се отбиете до Китен! Току-виж сте взели да останете!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2137 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 0| 4545 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат . 3| 15466 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни . 0| 5807 |17.04.2024 ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads