Реклама / Ads
6| 9151 |09.06.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Клиентка на банка за Фрог: Подписът ми е фалшифициран на анекс за кредит

.
Клиентка на гръцка банка у нас твърди, че била принуждавана да вземе кредит в швейцарски франк, както и че финансовата институция е фалшифицирала подписа й. По думите й Иван Искров бил предупредил управителите на търговските банки да не отпускат заеми в такава валута.
 

„В края на 2005 г. управителят на БНБ изпраща писмо до изпълнителните директори на всички търговски банки в България, с което им дава указания да се въздържат от кредитиране във валута различна от лева и в евро. Такива били инструкциите от европейския банков орган, от всички финансови световни организации. През 2005 г. е в пълна сила финансовата криза в САЩ. Финансистите казват: "Когато кихне Америка, Европа се разболява". Знаело се е, че кризата у нас предстои, а швейцарският франк е валута, която при кризи покачва стойността си. С това писмо 3 банки не се съобразяват с инструкцията на управителя на БНБ”, разказва Нели Сало, клиентка на гръцката банка.

 

Аз никога не съм апликирала за швейцарски франк, искала съм кредит в евро или лева, защото в България пазарът на недвижими имоти върви в евро и лева. Тогава банката започна да ме убеждава да взема кредита в швейцарски франк, защото лихвата ще ми бъде по-ниска. Когато ви отпускат кредита, ви откриват банкова сметка за усвояване му. Всички в моето положение са получили в тези сметки евро и лева. Никой не е получил швейцарски франкове, уверява Сало.

 

Гарантираха ми, че ще ми дадат кредита на 5 % лихва. В деня, в който отидох да подпиша официално договора за кредит, чета, че лихвата вече е 6%. Оправдаха се с международната ситуация. Всичко това става в рамките на 1-2 месеца. Три месеца аз внасям парите със седмица преди падежа. В края на третия месец ми се обади служител на банката, който ми казва: „Г-жо, кога ще започнете да обслужвате кредита си редовно?” Отвърнах: Сигурно имате грешка, аз превеждам парите дори по-рано! Служителят казва: „Да, така е, но вие винаги превеждате по-малки суми”. Възразих: Как по-малки, аз имам погасителен план!

Оказва се, че на 20-ия ден без да съм информирана лихвата е увеличена на 7%.

 

Започнах дело срещу банката. Оказа се, че банката предоставя в съда анекси с фалшифицирани подписи. Моите адвокати поискаха от съдията да назначи графологическа експертиза. Графологът 4 пъти се обажда на адвоката на банката и му иска оригиналите. Такива обаче не се предоставиха, защото просто няма. Вещото лице е излязло с около 40 страници експертиза, с която доказва, че дори да му се предоставят оригиналите, то е толкова фрапиращо фалшифициран моя подпис в съответните анекси, завършва кредитополучателката.

 

Освен Нели Сало, и други хора сигнализираха за фалшифициране на подписи от банковата институция. Те също като нея твърдят, че били измамени. Освен това кредитните инспектори получавали комисионна за убеждаването на клиенти да вземат кредит в швейцарски франк.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6933 |04.06.2015 В. Ахундова за Фрог: Истината за КТБ е в резервния сървър . 9| 5392 |30.04.2015 Окото на Фрог: Една трета от икономиката ни е сива, на тъмно . 30| 9089 |16.04.2015 Бивш шеф на КТБ: ДПС придобиват банката на нищожна цена . 1| 7122 |14.04.2015 Турска банка продава бившия военен завод в Айтос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads