Реклама / Ads
4| 5861 |21.09.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кметицата на Созопол се отчете за дейността си през мандата

.
Кметът на Созопол Веска Караманова направи публичен отчет на управлението на общината през мандат 2003-2007 година."С цялата тежест и отговорност днес мога да заявя, че съм изпълнила програмата, която представих пред жителите преди 4 години", заяви градоначалникът.
 

Караманова очерта основните приоритети в дейността на администрацията през мандата. Като най-важни за бъдещето общинско развитие инфраструктурни обекти, тя определи депото за твърди битови отпадъци, пречиствателната станция за отпадъчни води и елподстанцията.

Регионалното депо за отпадъци е изградено по програма ИСПА на ЕС и е на стойност 10 мил. евро. Започналото преди две години строителство на пречиствателна станция се очаква да завърши през 2008 г. Същата година ще влезе в експлоатация и елподстанцията, която ще обезпечи елзахранването в курортните селища.

"Основните дейности в капиталовата програма на общината през последните 4 години насочихме към благоустрояването на Созопол и съставните селища, към подобряване на жизнената среда и улесняване живота на хората там", каза Караманова и обобщи инвестиционните дейности, реализирани в общинския център и селищната мрежа.

Ремонт на Археологическия музей, реконструкция на градския площад, подобряване на водоснабдяването и канализацията в голяма част от улиците, изграждането на нови паркинги, оформянето на зелени площи и паркове в кв. 70 и градската градина, реконструкция на стадиона, киносалона, Художествената галерия, са само част от благоустроителните мероприятия, изпълнени по време на мандата в Созопол.

Караманова акцентира на инвестициите в ремонти на училища и детски градини, където са вложени общо 827 000 лева и на рехабилитацията на улици, за което са изразходвани общо 640 000 лева.

В града ще започне и газификация, процедурата по която тръгна преди година, припомни градоначалникът. Караманова не пропусна да отбележи и по-важните обекти, реализирани в селищната мрежа.

Курортното селище Черноморец може да се похвали с модерно училище с отоплителна инсталация, топла връзка, физкултурен салон и компютърен кабинет, с ремонти и канализации на улици и благоустрояване на селищното образование "Червенка", където се оформя атрактивна туристическа зона.

В развиващото се като курортно селище Равадиново в началото на тази година започна изграждане на цялостна канализационна мрежа, чиито проект, на стойност 1,7 мил. лева бе спечелен от община Созопол пред ПУДООС.

Нова детска градина със социален патронаж е сред най-ценните придобивки за село Росен. Тя е изградена отново по проект на община Созопол, защитен пред Социално-инвестиционния фонд и струва 254 000 лева.

В продължение на месеци специалисти от общинската администрация работят усърдно за отреждането на общински терен, проучвания, отчуждаване и съгласувания във връзка с обособяване на гробищен парк в Атия, какъвто селото нямаше в началото на мандата.

Крушевец пък се сдоби с модерен малък стадион, където се провеждат различни спортни и културни прояви. "Особено сме доволни, че успяхме да решим проблемите с водоснабдяването на две от селата в общината- Индже войвода и Вършило, които бяха на воден режим", сподели Веска Караманова.

Общината инвестира по 100 000 лева в проучвателни дейности и след серия от сондажи успява да открие източници с достатъчен дебит за захранването на селищата, които свързва с водопроводи към досегашните каптажи.

Така двете села сега не страдат от режим на водата и разполагат с достатъчно от живителната течност. Туризмът още веднъж бе очертан като приоритетен отрасъл, което предопределя политиката на общината да модернизира базата и да развива все по-широко алтернативните му форми.

"Застрояването в този сектор обаче е свързано със строги ограничения във височината и плътността на строежите", подчерта Караманова. Тя говори и за евроинтеграционната дейност на общината и участието й като водеща и партньорска организация в редица проекти на ЕС.

По отношение на социалната политика, тя набеляза създаването на кухненски блок на Домашния социален патронаж, който от 20 души преди 4 години, сега обслужва 95 социално-слаби граждани.

В Созопол действа също млечна кухня, а с различни акции се подпомагат възрастните хора и лицата в неравностойно положение.

В общината е въведена и система на електронно деловодство, което значително облекчава обслужването на гражданите, допълни Караманова. Тя съобщи, че ще запознае жителите на общината с отчета и се надява всеки да направи реална оценка за направеното досега. Forgnews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5451 |10.09.2007 Созопол с нови улици наесен . 4| 5164 |06.09.2007 Румъния отчете най-силната си година в туризма . 7| 5742 |20.08.2007 Стартира кампания за почистване на плаж край Созопол . 0| 5113 |10.08.2007 Слънчев бряг отчете 57 на сто ръст на приходите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads