Реклама / Ads
3| 4582 |07.05.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кметове от Черноморието скочиха срещу идея на вицето Симеонов

.
Становище против подготвените промени в Закона за шума изпратиха до Министерството на туризма и Министерството здравеопазването кметове на общините по Южното Черноморие, съобщи националното радио. Радетел за тези промени е вицепремиерът Валери Симеонов.
 
Според тях, забраната за вдигане на шум след 23 часа ще засегне десетки заведения по крайбрежната ивица така и в курортните градчета. Министърът на туризма това заяви, че ще настоява за по-широко обществено обсъждане на новите изисквания. Депутатът от Обединените патриоти Християн Митев, който е участвал в изготвянето на законопроекта, твърди че промените няма да влязат в сила този туристически сезон.


Промените предвиждат забрана за вдигането на шум в заведенията и жилищните квартали между 14 и 16 часа, както и от 23 до 8 часа сутринта. Новите изисквания най-вероятно ще влязат за обсъждане в НС след края на този туристически сезон заяви Митев. В момента, законопроектът е на етап „Обществени консултации и даване на предложения“. След това той ще бъде внесен в Министерския съвет и Народното събрание. Едва тогава ще започне обсъждането му на първо и второ четене.

Предложения по новия закон ще могат да се правят, дори когато той бъде внесен в НС. Митев уточни, че Законът не засяга обществените мероприятия и концертите на открито. Предвидено е завишаване на санкциите за прекомерен шум -  от 500 до 1000 лв за физически лица и от 1000 до до 5000 за юридически, както и изземване на вещите, послужили за извършване на нарушението.

Кметовете на черноморски общини не одобряват и идеята да се наложи тотална забрана за шума. Кметът на Поморие Иван Алексиев коментира:

„Революционното предложение е съответните компетентни контролни органи да могат да изземват уредбите на заведенията, които нарушават нормата на шум. И кой ще ги взема? Естествено, пак кметовете.  С какво право ние ще отнемаме частна собственост? Това е несерозно! В Конституцията записано, жалко е че Конституцията е върховният закон, а никой не го спазва, че частната собственост е неприкосновена“.

Панайот Рейзи, кмет на община Созопол, сподели, че в черноморските градчета повечето къщи имат ресторанти и попита как хората ще изхранват семействата си, ако трябва да затварят в 23 ч.    


Собственикът на дискотека „Оксижен“ в курорта „Слънчев бряг“ е категоричен, че акция „Шум“, проведена от вицепремиера през 2017 година е била репресия срещу определени заведения. Сега  Данаил Петков изнася бизнеса си извън страната.

Промените в Закона е важно да бъдат подкрепени от туристическия бранш, коментира в Бургас Министърът на туризма Николина Ангелкова. Не трябва да се избързва с приемането, каза още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5310 |02.10.2017 Транспортни фирми скочиха срещу тол системата: Не е справедлива . 1| 5825 |10.09.2017 Дървата за отопление скочиха до 100 лева за кубик . 1| 5887 |27.08.2017 НАП се хвалят с фискална дисциплина по Черноморието . 0| 7061 |27.08.2017 Скочиха наемите на жилища в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads