Реклама / Ads
0| 4900 |14.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кметове обмислят спасителни мерки за общините

.
Необходими са спешни мерки, които да осигурят средства за общинските бюджети до края на годината. Това каза на пресконференция в Пампорово Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), предаде "Фокус".
 

Чавдарова отбеляза, че до сега общините не са били изправяни пред по-тежка задача от тази да търсят мерки за спасение на постоянно свиващия се бюджет и спад на собствените приходи. Тя отбеляза, че са необходими законови промени, за да може да се компенсира този спад.

„Нужна е качествено нова промяна, нова философия за местните данъци и такси”, отбеляза изпълнителният директор на НСОРБ и добави, че в тази връзка общините вече имат конкретни предложения, които ще се представят на правителството.

Едно такова предложение е за „развързване ръцете на кметовете и Общинските съвети”, които да могат да отговорят на потребностите на дадената община. Това може да стане с промяна в Закона за държавния бюджет, която да позволи средствата от продажби, които генерират общините, да могат да се използват за всякакви цели, а не както сега - само за строителство на нова инфраструктура.

По думите на Чавдарова ако това се приеме, с решение на общинските съвети средствата от продажба на имоти ще могат да се използват не само за нова инфраструктура, но и за ремонти и поддръжка на общинската собственост. Другата мярка, която общините предлагат, е икономисаните средства от делегираните от държавата дейности да могат да се използват за други предназначения, за които не достига ресурс. Според Чавдарова е съвсем нормално, след като държавата ограничава ресурса на общините, да може те да използват остатъка от дейности, гарантирани от републиканския бюджет.

Другата спасителна мярка за общините е увеличаване на концесионната такса, която се плаща от фирмите. Чавдарова посочи, че сега общините получават само 30% от размера на сделката, а държавата 70%. Според нея това не е нормално, имайки предвид, че общините носят последиците от дейността на фирмите-концесионери.

Кметовете на общини се обединиха и около становището, че е крайно време да се спре порочната практика държавата да ползва безплатно услугите и имотите на местната власт, а за всяка държавна услуга общините да плащат такси. „Ние сега плащаме за всичко – за скици от кадастъра, за право на преминаване, даваме за безвъзмездно ползване части от сградите на общините на държавните институции, а в същото време не получаваме нищо. Вече е време да сложим край на безплатния обяд за държавната администрация”, подчерта Чавдарова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5143 |18.04.2010 Орешарски скептичен към мерките на ГЕРБ . 2| 5449 |08.04.2010 За по-строги антикризисни мерки съветва Световната банка . 0| 5195 |26.03.2010 Мерките срещу кризата отново на масата . 16| 5235 |19.03.2010 Антикризисните мерки на Дянков в обектива на Deutsche Welle

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads