Реклама / Ads
12| 5551 |05.09.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КНСБ предлага цени на тока за бедни и богати

.
Поскъпването на тока трябва да бъде само за богатите, които консумират повече електроенергия. За останалите не бива да има увеличение. Това предложи лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество.Идеята е да се въведат две цени за електроенергията за населението.
 
„Това няма да е прецедент в ЕС - в Малта има шест различни цени на тока за бита“, обясни Димитров. За предложението тепърва ще се водят разговори с две министерства - на енергетиката и на социалната политика. Според КНСБ по-скъп ток може да се въведе за 20% от най-богатите потребители, които консумират 80% от енергията за бита. ЕВН вече внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложение за шоково повишение с 18% на цената на електроенергията в Югоизточна България от 1 октомври. ЧЕЗ и „Енерго-про“ също обмислят повишения.

Премиерът Георги Близнашки определи като „изключително вреден експеримент“ задържането на цените на тока през последните години. Затова сега се налагало плавно поскъпване. Енергийният министър Васил Щонов коментира, че може да се мисли за нов модел на цената на тока и се обяви за създаване на фонд за подпомагане на най-бедните хора. „Нали никой не си представя, че ще вдигнем цената на тока, без да бъде осигурена защита на домакинствата“, каза той.

Щонов заяви още, че удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ става приоритет на министерството. Лицензите им изтичат съответно през 2017 г. и 2019 г. Плановете са те да бъдат удължавани на два пъти с десет години, или общо с 20 години на блок. Вече се работи по оценка на състоянието на реакторите, каза министърът. Лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев настоя да се помисли и за осигуряване на средства, с които България да плати, ако НЕК загуби арбитража за спирането на АЕЦ „Белене“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 9745 |16.08.2014 Предлагат ол инклузив в петзвездни хотели с развалени храни . 1| 6557 |14.08.2014 Удължават сезона с ниски цени . 0| 5348 |07.07.2014 Житото изобилно, но на по-ниски цени . 11| 7642 |31.03.2014 Предлагат данък върху пустеещите земеделски земи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads