Реклама / Ads
13| 5999 |08.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Комерсант: Никой не е казал окончателно "не" за "Белене"

.
Засега нито една от страните по проекта за АЕЦ "Белене" не е готова да каже окончателно "не". Това пише в днешното си издание руският вестник "Комерсант", като се позовава на свои източници и експерти.
 

Вестникът цитира съобщение на Атомстройекспорт (АСЕ) от петък, според което българската Национална електрическа компания (НЕК) и структурата на "Росатом", която строи атомни електростанции зад граница са създали финансова работна група по проекта "Белене". Освен това руската страна предала на София и "пътна карта" на най-належащите дейности по проекта.

Изданието припомня последното развитие на събитията около руския иск за 58 милиона евро и заплахата от българска страна за ответен иск на стойност 61 милиона евро, недоплатена част от цената на купеното от Русия старо оборудване за централата. Припомня се, че българското енергийно министерство и НЕК са дали ултиматум руската страна да оттегли иска си от парижкия съд до 1 август.

"Но срокът на ултиматума се наложи да бъде продължаван, тъй като АСЕ така и не го оттегли. По думите на министър Трайчо Трайков преговорите между НЕК и АСЕ ще продължат до 12 август", пише изданието.

От АСЕ уточнили, че преговорите, в резултат на които било решено да се създаде работната група, били посветени на въпросите на финонсовото структуриране на проекта. Основните претенции на България са насочени именно към финансовата съставка на проекта на "Атомстройекспорт", продължава вестникът.

След като основният инвеститор - германската Ер Ве Е, се изтегли от проекта през 2008 г., българската Национална електрическа компания (НЕК) не успя да намери друг партньор, който да финансира строежа. Русия предложи кредит, който би дал възможност да се започне работа по проекта, но България не се съгласи. Освен това, властите на страната настояват да бъде намалена цената на АЕЦ - "Росатом" заявяваше, че е готов да построи "Белене" не по-евтино от 6.3 милиарда евро, пише руският всекидневник.

Той припомня и за сключения от НЕК договор с британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC), която да представи финансова оценка на проекта. Според източник на "Комерсант" в "Росатом" засега работната група не включвала представители на Ейч Ес Би Си. Източникът обаче не изключва оценката на финансовия консултант да повлияе върху позицията на София.

Предложената от "Росатом" на българското икономическо министерство "пътна карта" съдържала спектър от възможни схеми за осъществяването на проекта, обсъдени по-рано от страните, посочва вестникът. Източникът му уточнил, че "Росатом", например, все още била готова да започне строежа с руски кредит или със собствени средства при условие, че на Русия бъде прехвърлен дял от "Белене". На България щяла да бъде оставена възможността после да изкупи този дял.

Не е определен точен срок, в който София трябва да вземе решение за избора на конкретна схема, пише изданието. Според неговия източник, преговорите може да се водят до 1 октомври, когато изтича срокът на поредния анекс към договора за изграждането на АЕЦ "Белене" между НЕК и "Атомстройекспорт".

Преговорите за "Белене" ще продължат, "тъй като никой не казва окончателно "не", коментира руски експерт. Имаше обективни причини проектът да бъде забавен - икономическата криза, после аварията в японската АЕЦ "Фукушима 1" наложиха допълнителни анализи. За "Росатом" обаче АЕЦ "Белене" е между другото и въпрос на престиж, изтъква специалистът.

Според него, ако се откаже от строежа на централата, руската страна естествено ще може да получи от България неустойка по съдебен ред (към един милиард евро по оценки на източници от корпорацията, вмята "Комерсант"), но е от значение и присъствието на "Росатом" на пазара в този регион.

България обаче има алтернативи и ако Русия се отдръпне, партньор на София в атомната сфера може да стане някой от конкурентите на "Росатом", примерно "Уестингхаус", предупреждава експертът на "Комерсант".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5035 |18.04.2011 Окончателно затвориха Оловния завод в Кърджали . 19| 5861 |05.11.2010 Никой не пожела Кремиковци . 0| 5206 |26.10.2010 Трайков: НОИ не е доказал, че може да управлява пари . 15| 7539 |24.09.2010 Проф. Тасев: Никой не може да спре проекта "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads