Реклама / Ads
20| 7068 |29.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Комерсант: “Росатом” загуби България

.
Руската държавна корпорация "Росатом" изгуби България. Това се констатира в публикация на в. "Комерсант". Днес се очаква българският министър на икономиката Делян Добрев да обяви в Москва решението на страната да се откаже от АЕЦ "Белене".
 

 След почти петгодишни твърди преговори Русия все пак ще изгуби проекта на стойност 6,3 милиарда евро, тръгнал още през 80-те, пише руското издание.

Сега вместо АЕЦ България иска да построи газова ТЕЦ и да продаде ненужния вече атомен реактор или да го монтира в старата АЕЦ "Козлодуй". Същевременно София, отказала се вече от втори голям съвместен проект с Москва, при все това разчита на отстъпка в цената на руския газ, отбелязва "Комерсант".

Вестникът припомня развитието на дейността по проекта, "започнал да буксува, след като в България дойде на власт дясната партия ГЕРБ на Бойко Борисов".

Българската страна мотивира последните отсрочки по проекта "Белене" с това, че още не е получила окончателно решение за възвръщаемостта на АЕЦ от британския финансов консултант HSBC, отбелязва всекидневникът. Според негови източници обаче на българското правителство е бил представен предварителен вариант на изчисленията, сочещ 20-годишна възвръщаемост.

Отказът на България от АЕЦ "Белене" явно е бил очакван от "Росатом", изтъква "Комерсант", като напомня изявление на шефа на корпорацията Сергей Кириенко от 21 март, че подобно развитие "няма да е голям проблем" за "Росатом", "увеличил двойно обема на своите договори" миналата година. "Освен това г-н Кириенко намекна, че България ще плати за провала на проекта", се казва в материала.

"Страните имат и друга почва за конфликт", твърди руският вестник във връзка с плановете за изграждане на ТЕЦ на площадката, подготвена за АЕЦ "Белене".

Както заяви премиерът Борисов, тази ТЕЦ може би ще работи с гориво, което ще идва по бъдещите газопроводи "Южен поток" (проект на "Газпром") и "Набуко" (проект на ЕС), пише изданието. Според него, Бойко Борисов намекнал по този начин, че "България все още има с какво да натисне Русия".


"Нещо повече, Бойко Борисов се опита да поставя условия на Москва, като настоя пред Владимир Путин за газови доставки без посредници (като например швейцарската "Овергаз инк.") и отстъпки от сегашните цени", подчертава "Комерсант" по повод телефонния разговор на българския премиер с Владимир Путин в понеделник.

Руският "Газпром" е най-големият доставчик на газ в България. Монополистът отказа да коментира плановете на България да гради нова газова централа, но източници на "Комерсант" в "Газпром" заявяват, че "никой не е гарантирал газови отстъпки за новия проект", пише вестникът.

Един от неговите събеседници напомня, че АЕЦ "Белене" бе сред приоритетните проекти на Русия в България, "с който бяха обвързани доставки и други неща", а сега "какво излиза - никакви доставки, а отгоре на това искат и отстъпки за газа".

През декември 2011 г. България се отказа от друг голям съвместен проект с Русия - изграждането на петролопровод Бургас-Александруполис. Същевременно обаче е сред ключовите партньори на "Газпром" в проекта "Южен поток" - строеж, който трябва да започне в края на годината. Предвижда се тръбата да излезе от Черно море тъкмо в България. През декември тази страна даде на "Южен поток" статута на приоритетен национален проект, посочва "Комерсант". 
 

Дори срещу подобно съдействие обаче "Газпром" не е обещал отстъпки на България, заявяват източниците на вестника, тъй като страната "и без това ще печели от транзита на газ".

Изграждането на АЕЦ "Белене" бе планирано още по времето на Съветския съюз, но екологически организации дълго време протестираха срещу появата на нова атомна централа, отбелязва руската агенция "Нов регион".

Евросъюзът и САЩ предупредиха България - членка на ЕС, че изграждането на АЕЦ ще увеличи енергийната й зависимост от Русия, която доставя почти всичкия газ, консумиран в България, и контролира единствената голяма рафинерия в страната, напомня в. "Ведомости", цитиран от БТА.

Българският премиер най-вероятно не се е ориентирал докрай в проекта за АЕЦ "Белене", цитира РИА Новости руския експерт Владимир Грачов, според когото реакторът за тази централа няма начин "просто ей тъй да бъде изпратен на друга площадка, щом няма нито технико-икономическа обосновка, нито експертиза, нито всъщност и проект за нов енергоблок за АЕЦ "Козлодуй". Това означава, че реакторът "ще остане заключен" за около 10 години, смята специалистът.

Той коментира и думите на премиера Борисов в парламента, че новият реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде хибриден, с диверсифицирано гориво. "За момента това е просто очевидна фантазия" казва Грачов, според когото "изявлението на българския премиер засега напомня по-скоро набързо измислено основание, което да прикрие неспособността на българското правителство да вземе истинско решение по проекта в течение на няколко години".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6037 |19.12.2011 Вл. Владимиров: 2,5 млн лв са загубите от стачката в БДЖ . 4| 6665 |05.12.2011 Икономисти: Ако имате пари в евро, ще загубите, но не ги обръщайте! . 13| 5998 |08.08.2011 Комерсант: Никой не е казал окончателно "не" за "Белене" . 1| 5236 |12.01.2011 100% покриват загубите на стопаните заради болестта шап

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads