Реклама / Ads
49| 8440 |09.04.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Комерсант": Създава се коалиция "Газпром" без България

.
Бойко Борисов
"Нито един макар и голям проект на "Газпром" още не е започвал в подобен подчертано политически формат. Ситуацията се изостря от факта, че всички членки на новия "клуб" тъй или инак се опитват да водят независима от Брюксел политика . Но Европейската комисия също подготвя от своя страна механизми, с които да блокира нежелателни газови проекти", коментира руското издание, пише реския "Комерсант".
 
Вестникът коментира срещата в унгарската столица на външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция, които обсъдиха участието на страните си в проекта на "Газпром" "Турски поток". Приета бе декларация за енергийно сътрудничество в създаването на "икономически оправдан път за диверсификация на маршрутите и източниците" на природния газ, подаван от Турция към европейските страни.

Руският вестник пише оше, че към петорката може да се присъедини и Австрия и че според унгарското външно министерство в срещата е участвал като наблюдател и представител на Европейската комисия.

Сред ключовите проблеми пред новата коалиция е финансирането на проекта, подчертава изданието. В момента достъпът на "Газпром" до средства от Запада е ограничен, а европейското законодателство не позволява на компанията едновременно да притежава инфраструктура и да доставя чрез нея своя газ.

"Газпром" няма да може да участва в изграждането на новия газопровод през Балканите и Централна Европа по същите причини, както и в случая с "Южен поток", потвърждава Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Всички външни министри могат да се събират, да си говорят, и това, че не са поканили нашия и румънския външни министри, да, има тълкувания, но се надявам, че нашите евроатлантически партньори също правят своите тълкувания, коментира срещата в Будапеща българският премиер Бойко Борисов.

Борисов отбеляза разговора му с президента Ердоган, както и с други негови колеги, пред които е заявено желанието България да направи газов хъб с 4-5 източника на газ, както и спешно да построи интерконектора с Гърция. Предстои визита и на енергийния министър Теменужка Петкова в Москва, добави премиерът.

"Така че, всички държави, ако искат, мога да ги събера, както преди месец по енергийната тема ги събрах и никой не му стана неприятно, защото поканихме всички, които имат интерес по темата. Ние сме заявили "Южен поток" с Трети либерализационен пакет. До ден днешен ние нямаме писмено прекратяване на договора от руска страна с България", коментира още премиерът Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5142 |06.03.2015 НС с единомислие прие създаване на Фискален съвет . 1| 5604 |20.12.2011 Създават нов фонд в интерес на фермерите . 4| 5035 |09.11.2011 Закриха Държавния резерв, създават агенция . 14| 5416 |17.06.2011 Мафия в парламента създава транспортния хаос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads