Реклама / Ads
0| 5666 |18.04.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Комисията за ЧЕЗ нищи сделката до 10 май

.
Комисията за ЧЕЗ ще работи до 10 май. Депутатите решиха да удължат работата й. Рамадан Аталай от ДПС посочи, че няма смисъл да се продължава с комисията, защото се чувало едно и също. Виждам, че ви е трудно, обърна се той към председателя на комисията Жельо Бойчев.
 
Освен това се получили отговорите на въпросите, интересуващи обществото - че никой не стои зад Инерком и че държавата няма да се меси в сделката.

Не трябвало да се поддържа илюзията в обществото, по мнението му. Друг мотив да не работи комисията е, че ще се харчат излишни пари за законотворците и участието им в заседанията.

Това беше единственото изказване по темата. 112 бяха да продължи работата на комисията, 1 беше против и 8 въздържал се.

Припомняме, че временната комисия по случая ЧЕЗ беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. На последното заседание стана ясно, че държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България, въпреки заявеното преди това намерение (отново изненадващо) да се опита отново да се върне в дружеството, както бе обявено след срещата между Гинка Върбакова и премиера Борисов в Министерски съвет.

Финансовият министър Владислав Горанов тогава обясни, че държавно участие в сделката би било нецелесъобразно, тъй като по същество това е частна сделка. Тогава министър-председателят Бойко Борисов не присъства, въпреки настояванията на опозицията.

Миналата седмица председателят на комисията Жельо Бойчев заяви, че ще иска удължаване на срока на работа на временната комисия, тъй като има факти, които са останали недоизяснени.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7321 |15.04.2018 Комисията за ЧЕЗ изслушва Гинка Върбакова във вторник . 5| 8177 |28.03.2018 Бивш шеф в ЧЕЗ: Влизането на държавата в сделката е глупост . 12| 18020 |13.03.2018 Обрат в сделката за ЧЕЗ! Защо? . 6| 11517 |07.03.2018 Трайчо Трайков: Сделката с ЧЕЗ изглежда невъзможна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads