Реклама / Ads
24| 5500 |23.08.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Конфедерация в туризма няма да има до есента

.
Сериозни трусове разклащат редиците на браншовите организации, които подписаха меморандума за създаване на конфедерация на туризма на 20 април т.г., научи „Фрогнюз”.
 

Вчера надвечер евентуалните бъдещи членове на това обединение са провели съвещание с Георги Гергов, собственик на ЦУМ и "Слънчев ден", който е инициатор на конфедерацията и от него става ясно, че се настоява за отлагане  на учредяването й чак за ноември. Първоначалните идеи са били за създаване на сдружението на 5-ти септември.

Зад искането за отмяна са застанали Донка Соколова от името на БАТА, Цветан Тончев от името на Българска туристическа камара и Благой Рагин от името на БХРА. Всичките те все още не са получили одобрението на управителните си съвети и общите събрания на организациите, които представляват. През юни шест души от ръководството на Националния борд по туризъм напуснаха, несъгласни с начина, по който Гергов налага тази нова форма на обединение. Петя Славова, председател на Съюза на българската туристическа индустрия, също категорично се противопостави на този начин на обединение.

В туристическите среди се говори, че членовете на бъдещото сдружение са се стреснали през последните седмици, че организацията им ще бъде ръководена от човек с лош имидж в обществото.

Това е породено от слуховете, които се носят в обществото, че след покушението на Манол Велев, Георги Гергов може да е следващият президентски приятел, срещу когото е вероятно да има атентат, дори в. ШОУ публикува такава информация с изявление на лидера на ДСБ Иван Костов. Подписалите меморандума за конфедерацията са смутени и от твърденията на Татяна Дончева на партийния форум на БСП, че Георги Гергов е олигарх и кадровик на държавата.

Още през април , когато в "Златни пясъци" беше подписан меморандумът за учредяването на конфедерацията, имаше коментари, че се създава поддържаща партийно- първична организация на БСП. Причината за тях са близките отношения на Георги Гергов с премиера Сергей Станишев и президента Георги Първанов

Според запознати, идеята на Георги Гергов е да създаде обществена платформа, благодарение на която по-късно да направят и министерство на туризма, което той самият да оглави. Обаче, тъй като тези цели се подозирали от много хора в туризма, затова в създаването на конфедерация на туризма не желаят да вземат участие големите туроператори и мощните хотелиери. 

Оказва се, че ако се създаде тази организация, то в нея ще участват малки туристически съвети, съюз на млекари, на месари, Християнски съюз и др. На страна ще останат  Петя Славова, управител на „Феста Холдинг”, Ветко Арабаджиев, притежател на  „Виктория Груп”, Людмил Стойков, шеф на  „Дюни”, Евгения Банева, управител на „Русалка”, Валентин Йосифов, управител на „ТУИ - България”, както и  „Некерман”, „Фърст Чойс”, Валентин Златев, братя Диневи, Радка и Цеко Миневи и още много първостепенни играчи на туризма в България.

Друго, което твърдят запознати, е, че Гергов парадирал в туристическите среди, че е близък приятел на президента и на премиера, раздавал обещания от името на правителството. Не е ясно обаче дали са стигали тези хвалби до ушите на Станишев и Първанов. В рибния си ресторант на „Слънчев ден” той е събирал министри, президента и всеки от БСП- средите, който имал път към морето. Интересно било едно изключение, което показвало, че Георги Гергов пресилва връзките и възможностите си. А именно това, че сега при обиколките си по морето миналата седмица Сергей Станишев не е отседнал в "Слънчев ден", както обикновенно, а предпочел "Хелена ризорт" на Слънчев бряг.

В бизнес и политическия елит се говори, че президентът Първанов и премиерът Станишев са се дистанцирали от Гергов в последните месеци.  Това дистанциране се дължало на факта, че Гергов създал на правителството големи проблеми с Международния пловдивски панаир. Немски, френски, белгийски бизнесмени изпратили остро писмо до немското  и българското правителство, че новото ръководство на Пловдивски панаир постоянно променяло условията,  подписвали се едни договори и след това ги уведомявали по електронната поща, че цените са вдигнати.

На тазгодишния есенен панаир Германия трябва да е страна партньор, обаче след тези скандали, немското правителство не е решило дали ще подкрепи 100% тази идея.

Български и чуждестранни фирми-изложителки са сезирали европейската комисия по защита на конкуренцията в Брюксел за неразбориите в Панаира.

Другото, за което се говори е, че върви паралелно силна атака срещу шефката на туризма Анелия Крушкова в приближените на Георги Гергов медии, защото идеята била да се покаже колко нескопасана е Държавната агенция по туризъм, да се закрие тя и да се направи министерство на туризма, а самият Георги Гергов да седне на министерския стол. За това се е говорело още през април в редиците на НДСВ.Запознати обаче смятат, че прекомерните амбиции на Гергов едва ли ще се увенчиаят с успех, тъй като Ахмед Доган е дал да се разбере, че ако има министерство на туризма в рамките на това правителство, то ще бъде оглавено от човек на ДПС.

Проблемите на Георги Гергов не свършват със скандалите около конфедерацията по туризма и сътресенията в  Пловдивския панир. ГЕРБ в Пловдив не застана зад кандидатурата за кмет на д-р Иван Чомаков, който изпълняваше досега безотказно всички бизнес прищевки на Георги Гергов в Пловдив. При ново разпределение на силите в общината, Георги Гергов ще загуби позициите си в града и най-вероятно ще трябва да излезе от ръководството на Международния панаир-Пловдив, тъй като той е само миноритарен собственик в дружеството, в което държавата и пловдивската община държат мажоритарния пакет акции. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6359 |16.08.2007 Балчик ще обучава кадри за туризма . 0| 5504 |04.07.2007 Седем от 10 кадри в света са заети в туризма . 0| 5500 |25.06.2007 Само три на сто от кадрите в туризма остават тук . 0| 5387 |21.06.2007 Инвестират над 500 хил. лева в туризма в Лудогорието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads