Реклама / Ads
0| 4996 |29.03.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Консенсус за лекарската помощ на морето все още няма, недоволството от Гайдарски расте

.
Днес за пореден път се обсъждат проблемите свързани с предоставянето на лекарска помощ в курортите ни. Всички от туристическия бранш са настръхнали срещу зравния министър Гайдарски, който иска те да поемат медицинските услуги.
 
снимка Вяра Йовева
След като представителите на хотелския бизнес остро реагираха на думите на министър Гайдарски, че те трябва да поемат ангажимент за финансирането на лекарските услуги, днес на среща с представителите на ДАТ и на Министерството на здравеопазването пак се разискват тези проблеми.
Междувременно министърът на здравеопазването съобщи, че наредбата за здравното обслужване в черноморските и планинските курорти е готова и ще бъде публикувана в "Държавен вестник" след Великденските празници. По думите му наредбата е изработена не от чиновници в министерството, а от лекари, които работят в курортните комплекси и ще регламентира здравното обслужване на туристите от европейските страни, според стандартите в ЕС.
От Националния хотелиерски мениджмънт клуб обаче оповестиха становището на хотелиерския бранш, който не е съгласен да плаща за оказваната в курортите медицинска помощ. Според представителите на бранша, няма такава практика в ЕС, хотелите да плащат на лекарите и след като браншът е изряден данъкоплатец, държавата е длъжна да осигури този вид услуга на почиващите в курортите туристи.
Хотелиери от цялата страна демонстрираха категорична солидарност към колегите си от курортните комплекси и се обявиха 100% против проекто-наредбата за медицинско облужване в курортите. Това показа експресното проучване на Националния хотелиерски мениджмънт клуб, съобщиха от организацията.
НХМК се е консултирал с ХОТРЕК (Европейската хотелиерска асоциация в Брюксел) и е констатирал, че България трябва да синхронизира нормативната си уредба за приемане на европейска здравно-осигурителна карта за гражданите от ЕС, пътуващи извън своето местоживеене, съобщават още от организацията. Илиян Иванов връчи нормативния акт на Европейската комисия от 17 февруари 2003, която регламентира въвеждането на единна европейска здравно-осигурителна карта, както и регулация, която урежда прилагането на схемите за социално осигуряване на наетите лица, на самонаетите лица и членовете на техните семейства, пътуващи на територията на ЕС.
Сред обсъжданите теми на срещата са и създаване на комисия по развитието на спа-туризма с участието на Агенцията по туризъм и Министерството на околната среда и водите и деловите среди.
Във форума участват 60 представители на местната власт и хотелиери. Сред откроените от председателя на агенцията дискусионни теми са били дали да се категоризират спа-центровете, на какви стандарти да отговарят, какви европейски правила е необходимо да се въведат, какви са отликите между спа- и уелнес-туризма и балнеолечението.
Решение за провеждането на тази среща е било взето на предишна работна среща по проблемите на туристическия сезон на 16 март в Бургас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5182 |05.04.2007 Проблеми със строежите по морето се очакват и тази година . 0| 5268 |15.04.2007 Супер Боровец Пропърти Фонд ще купува имоти в София и по морето . 0| 5852 |23.05.2007 Дъждовете не уплашиха българите, те вече потеглят към морето . 0| 5172 |13.05.2007 И това лято туристите ще газят вар и кал по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads