Реклама / Ads
1| 5185 |08.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Контролираме бюджета, като намаляваме пенсии и заплати

.
Намаляването или замразяването на пенсиите и заплатите не е страничен ефект. Това е основната цел и има смисъл от гледна точка на създаване на сигурни гаранции, че бюджетът ще бъде контролируем, казва икономистът Лъчезар Богданов.
 

Така може да бъде предовратена ситуацията, в която са други източноевропейски страни, които на практика банкрутираха поради невъзможност да свият разходите си.

С други думи - няма да имаме дефицитен или високодефицитен бюджет тази или следващата година. Това е един тест доколко българското правителство ще може да балансира бюджета си в трудни моменти на спад в икономическата активност, коментира още експертът.

Според него до момента българската икономика е в лека до умерена рецесия, породена най-вече от външни фактори. При тази ситуация, ако той не може да се върже, би довело до общо дестабилизиране и паническо бягство на инвеститорите, тоест повтаряне на сценария от 96-та година.

Намаляването на осигуровките е мярка, насочена пряко към облекчаване на бремето върху бизнеса и работещите, според него. По думите му, това може и трябва да се направи, но ще изисква съответната дисциплина в разходната част.

Подобни реформи сами по себе си са една дясна алтернатива, по- малко държавна намеса в икономиката, което се измерва в по- малко разходи и по-ниски данъци. Затова, ако ГЕРБ и доминирано от ГЕРБ правителство иска да се заявят като десно управление - това е необходимия инструментът, смята Богданов.

Той отбелязва още, че намаляването на администрацията и премахването на министерства има по-скоро знаков ефект и подобрява координацията в управлението. Истински фискален ефект обаче ще има, ако се оптимизира наистина дейността на администрацията до най-ниските нива.

Експертът подчертава и необходимостта от преглед на всяко отделно звено във всяка една администрация - да се види дали функциите, които изпълнява, са актуални към момента. Трябва да се върви към намаляване на заетостта в администрацията. Първото нещо в тази посока е да отпаднат основанията да съществува една администрация, както и да се премахнат неудачните процедури, а не просто да се съкращават хората, уточнява Лъчезар Богданов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5684 |14.01.2009 Правим национален бранд, с който ще се представяме като дестинация . 7| 5460 |27.11.2008 Несебър чества 25-годишен юбилей като паметник на културата . 5| 4875 |13.11.2008 Офертите за 8-ми декември свършиха като топъл хляб . 5| 4651 |08.09.2008 На море като на море, или не съвсем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads