Реклама / Ads
9| 9833 |05.02.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кордовска е изтеглила парите си от КТБ след края на работното време на банката

.
Шефката на „Банков надзор“ в БНБ е имала и левова сметка в затворената банка, а общата й експозиция е надхвърляла лимита на гарантираните депозити
 
Операцията, при която изпълняващата длъжността подуправител на БНБ управляващ „Банков надзор“ Нели Кордовска е изтеглила парите си от КТБ, е извършена след края на официалното работно време на банката. Тя е осъществена на 19 юни 2014 г. - последния ден на работа на КТБ преди поставянето й под специален надзор, станало преди обед на 20 юни 2014 г.



Това означава, че Кордовска практически е взела парите си от затворена банка. Нейното теглене е извършено през каса в КТБ в 17.10 ч. Това е точно 40 минути след часа, до който всички останали клиенти са имали възможност да оперират с парите си в КТБ. Официално паричният салон на КТБ приключва работата с клиенти в 16.30 ч.

На 20 юни в КТБ практически не е имало банкови трансфери, а по обед банката вече беше поставена под особен надзор именно с решение на Нели Кордовска.

Но това не е всичко


 С посещението си в последния миг Кордовска е спасила парите си от „изгаряне“. Изпълняващата вече по това време (19 юни) длъжността подуправител на БНБ управляващ „Банков надзор“ е имала и левова сметка в банката. Общата сума по двете би надхвърлила лимита на паричните средства, който се гарантира от Фонда за гарантиране на влоговете.



 А това означава, че ако Кордовска не е изтеглила средствата по евровата си сметка, най-вероятно е щяла да претърпи загуби. Загуби, които според наличностите по двете сметки се измерват на 5 цифрено число в лева.

Вместо това обаче шефката в БНБ, разполагайки с вътрешна информация и възползвайки се от служебното си положение, предприема действия по ликвидиране на потенциалните загуби. Механизъм, с който нормалните вложители в КТБ не е имало как да разполагат.

Броени часове, след като е изтеглила евровите си наличности и си е осигурила лимит в КТБ, гарантиран от ФГВБ, Кордовска гласува за поставянето на банката под особен надзор. И така затваря вратата пред 250 000 вложители за достъп до сметките им.

Бързи, смели, сръчни

Любопитен момент е, че Кордовска е отворила евровата си сметка само четири месеца, преди да я затвори. Тя я е захранила с две бързи операции през февруари, а през април е удвоила наличността си с още една вноска. Забележителното е, че всичките операции са касови.

Кордовска или е искала да оставя минимален брой следи от операциите си, или пък е имала значителен приход на интервал от два месеца. Приход в евро, който е „пласирала“ в КТБ.

Т.е. човекът, който смени обвинения в занижен контрол Цветан Гунев, е държал парите си в същата онази банка, която по-късно беше обявена от гуверньора на БНБ Иван Искров за пирамида.

Изводът е, че в БНБ по ръководните постове има или пълни некадърници, или пропити от корупция чиновници, които са кукли на конци, управлявани от корпулентни кукловоди.

Всъщност, може би са и двете.

Мирослав Иванов
miroivanov.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5383 |29.10.2014 Тръгват парите по спрените оперативни програми . 0| 5405 |27.10.2014 Забавянето на европарите ще свали още цената на земята . 6| 5312 |11.09.2014 Брюксел ни дава европарите по спрените програми през октомври? . 1| 5982 |30.07.2014 БСП и ГЕРБ пак се сблъскаха за парите на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads