Реклама / Ads
13| 5274 |05.09.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Корупцията в митниците ни спъва за Шенген

.
Корупцията в митниците е най-сериозната причина за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това се твърди в статия на американския вестник „Ню Йорк таймс“, посветена на двете балкански страни.
 


Инфрачервените камери на българо-турската граница могат да засекат и заек посред нощ, но това ще е напразно, ако митничарят гледа в друга посока, категоричен е вестникът, позовавайки се на думите на посланика на Холандия в България Карел ван Кестерен. „Чудесно е да имаш машинка, която да проверява дали в задната част на един камион има лица, които искат да преминат нелегално границата. Но ако имаш възможността да платиш на митничаря 500 евро, за да си затвори очите, тогава от технологиите няма никакъв смисъл“, обяснява пред изданието дипломатът.


Становище му никак не е изненада като се има предвид, че Холадния бе една от първите държави, които се обявиха против приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. „Когато дадеш на някого ключ от къщата, искаш да бъдеш сигурен, че на този човек може да се вярва и че той спазва правилата“, мотивира позицията на страната си ван Кестерен.

Американското издание припомня, че и други държави от ЕС, като Финландия, Германия и Франция имат възражения за влизането на двете страни в Шенген, като един от най-силните гласове по този въпрос е този на френския президент Никола Саркози.


Освен подробно описание на ширещата се корупция сред митничарите, изданието си позволява дори да разказва вицове за хората на Ваньо Танов. Един от тях е : „Какъв подарък правиш на митничар за рождения му ден? Оставяш го да работи сам на смяна“.


Като доказателство за рушвети, които взимат родните и румънските митничари, вестникът посочва огромните къщи в пограничните зони. „Знаците на корупцията се виждат в българските и румънските села край границата под формата на луксозни вили, които са собственост на граничарите и митничарите. Десетки подобни вили могат да бъдат видени в Свиленград на южната граница на България“, пише още „Ню Йорк таймс“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5469 |06.01.2011 НАП и Митниците - спасителен пояс за бюджета . 0| 5706 |22.12.2010 6,6 млн. лв постъпват в бюджета от митниците . 0| 4733 |01.03.2010 МВФ: Съкратете бюрокрацията, борете корупцията . 0| 5383 |17.02.2010 Невежи чиновници спъват обществените поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads