Реклама / Ads
2| 7513 |28.02.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Край на строежите върху дюни и защитени зони

.
Окончателно Народното събрание прие тотална забрана за строителство върху пясъчни дюни и защитени зони по време на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
 

Прекратяват се започнатите и неприключили до влизането в сила на този закон процедури за изключване на площи от горския фонд, попадащи в границите на зона „А", зона „Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона „А" по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в които, съгласно становище на министъра на околната среда или оправомощено от него длъжностно лице попадат пясъчни дюни.

Председателят на парламентарната комисия по регионално развитие Любен Татарски е доволен от приетите законодателни промени.

Най-важните поправки защитават дюните, ние наложихме тотална забрана за строителство върху всички територии в зона А и Б по Черноморското крайбрежие, върху които има дюни, обясни депутатът от ГЕРБ.

По думите му се прави изключение, по думите само в няколко изключителни случая - когато става въпрос за обекти от техническата инфраструктура, обекти от национално значение и обекти, касаещи сигурността на страната. В това число се включва и Южен поток. По отношението на концесионирането на плажовете, се предвижда по-облекчена, по-бърза процедура, обясни Татарски.

По думите му настоящата процедура е твърде дълга и тъй като става въпрос за сезонен ангажимент, според мнозинството, процедурите по концесиониране трябва да се провеждат в ускорени срокове. Освен това, друга важна промяна е, че се намалява с 10% плътността на застрояване по крайбрежието. Най-важното е, че с текстовете ние тотално защитихме дюните, похвали се Татарски.

Последният скандален случай, който доведе до остраняването на кмета на Несебър, беше застрояването на 29 декара пясъчни дюни край Несебър. Случаят стана известен като "Дюнигейт".

На 11 февруари стана ясно, че кметът и главният архитект на Несебър са привлечени като обвиняеми по случая с продажбата на дюните в Несебър. Те са обвинени в длъжностно престъпление, което се изразява в нарушаване на разпоредбите, свързани с разрешаване на строеж и нарушаване на градоустройствения план.

След сигнал на еколози стана ясно, че по време на коледните и новогодишни празници заместничката на земеделския министър Найденов Светлана Боянова е подписала разрешение за строеж върху парцел от 29 дка, намиращ се на дюните край Несебър.

Разбра се, че първоначално парцелът е закупен за малко под 600 хил. лв. от фирма на тъста на Борислав Михайлов, който след това я препродава за шесторно по-висока цена на компания, в която съдружник е кумецът на вътрешния министър Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 16206 |28.03.2012 Овчаров за "Белене": По-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай . 15| 6327 |28.02.2012 Л.Павлова: Край на незаконното строителство по морето . 34| 6331 |18.01.2012 Край на мъките: забраниха проучването и добива на шистов газ . 6| 5148 |17.12.2011 БДЖ и синдикатите се разбраха, край на стачката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads