Реклама / Ads
9| 6536 |14.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кръстникът на българската енергетика

.
Има един човек, който вече 20 години все още успешно успява да стои встрани от голямото публично жужене и да не привлича медийните прожектори върху себе си и невероятното си богатство.
 

Името на този бизнесмен е Богомил Манчев
, а компанията, която той управлява и притежава, се нарича „Риск инженеринг”. Факт е, че за широката публика името му не говори абсолютно нищо. За лицата, свързани с енергетиката обаче, името му е равносилно на магическа дума за много врати. Неслучайно според мнозина от големите играчи в бранша Манчев е безспорният „кръстник” в родната енергетика.

Затова бе изключително парадоксално и комично, когато името на Манчев не намери място в класацията на най-богатите българи. Защото ако нещо е сигурно, то това е фактът, че собственикът на „Риск инженеринг” безспорно е един от най-богатите, а и влиятелни българи в момента. Именно в този контекст думите му “Лично за мен проектът за АЕЦ „Белене“ няма никакви забележки и не би трябвало да се спира въобще, ами трябва да се продължи“ са изключително показателни за бъдещето на най-големия енергиен проект на страната ни в момента. Манчев освен крупен собственик в енергетиката е и председателят на „Булатом“. Неговата компания „Риск инженеринг“ заедно с „Парсънс“ са архитект- инженер на проекта „Белене“ и като такъв контролират изпълнението му. България трябва да намери в себе си възможност и усилия да си финансира своята част от проекта (51% на НЕК) или да търси възможности да намали дела си, казва още Манчев по същата тема. Той допълва, че според него самият проект „Бе¬лене“ като технология и като качество в момента е най-атрактивният проект на ядрена централа в света и забавянето му във времето би го превърнало в „тривиален“ и би го оскъпило с още най-малко 30-40%. Според Манчев назованата от министър Трайчо Трайков обща стойност на проекта 10 млрд. евро е просто „хипотеза“, като в момента били ясни са само три числа. ПЪРВОТО е 3.997 млрд. евро за изграждането на централата и доставката на оборудването, за което има сключен договор с контролираната от „Газпром“ руска компания„Атомстройекспорт“, чийто подизпълнител е френската „Арева“. ВТОРОТО е 1.3 милиарда евро, които собственикът в лицето на НЕК и немската RWE (49%) трябва да платят за присъединяване към мрежата, изграждане на физическата защита, закупуване на ядреното гориво и изграждане на спома¬гателни обекти. И ТРЕТОТО „ясно“ число за Манчев е т.нар.сметка на собственика, която обаче зависи от купища индекси, валидни едва към 1 януари 2016 година, като обща цена на проекта, т.е. е абсолютно „неясно”.

Според хора от бранша истинският печеливш от проекта „Белене” в съвсем реално измерение би бил именно Манчев. Точно затова през последните години той инвестира невероятни усилия и средства в придвижването на проек¬та. Публична тайна е, че почти всеки министър на енергетиката при назначаването си на поста минава и целува ръка на всемогъщия бизнесмен. Негови изключително близки приятели са почти всички заемали поста енергиен министър. От Румен Овчаров, през Милко Ковачев и Мирослав Севлиевски до днес. Същата е ситуацията и с всички шефове на НЕК. Запознати твърдят, че назначение на ръководен пост в Български енергиен холдинг или в НЕК не може да стане без личната благословия на Манчев. Сред добрите авери на енергийния бос са още и собственикът на фирмата „Фронтиер” Красимир Георгиев, както и почти всички депутати, имащи връзка с бранша, без значение от политическата им принадлежност. В момента политическото лоби на Манчев всячески работи и притиска настоящите управляващи в максимално бър¬зото придвижване на проекта „Белене“. Самият бос дипломатично отказва да коментира думите на финансовия министър Симеон Дянков, че проектът „Белене” е на етап „гола поляна“. Според него дотук за „Белене“ са изхарчени не 1 млрд. лв., както твърди новото правителство, а само 850-900 милиона. Той обаче удобно пропуска да спомене, че част от тези пари са отишли именно към неговата консултантска компания.

В АЕЦ „Белене“ ще се инсталират трето поколение ядрени инсталации, наречени 466 реактора, разясни Манчев. В този смисъл въобще не са странни думите на Манчев, че „руският атомен реактор като първи контур, където живее ядреното гориво, ВВЕР, е най- добрият реактор в света от гледна точка на вътрешната безопасност“, заяви той. Богомил Манчев освен това разясни, че разбиването на старата площадка на „Белене“ е станало по „уникална“ технология, каквато няма в света, и то само за 109 млн. евро, които дори още не били изцяло платени. Осведомени от кухнята твърдят, че само до момента по този проект Манчев е усвоил десетки милиони лични пари. Именно заради тези огромни печалби енергийният олигарх продължава да настъпва с твърденията си, че България трябва да участва в проекта задължително.

повече ‒ в. Торнадо, бр. 3
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5403 |30.11.2010 Министри от ЮИЕ нищят проблеми в енергетиката . 2| 4822 |12.11.2010 Българската икономика се раздвижи . 1| 4778 |11.10.2010 Експерти искат от кабинета ясна визия за енергетиката . 0| 6442 |17.09.2010 Българската луканка се завръща на руския пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads