Реклама / Ads
0| 4215 |20.09.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

И КРИБ скочи на правителството за поскъпването на природния газ

.
В отвореното писмо КРИБ обявява несъгласието си за влизане в сила на Входно-изходния тарифен модел и режим за балансиране от 01/10/2017г., по предвидения от Булгартрансгаз ЕАД и КЕВР начин.
 
От една той страна противоречащ на европейските изисквания и позволяващ на Булгартрансгаз ЕАД да злоупотребява с монополното си положение, а от друга излагащ на показ незаинтересоваността и некомпетентността на енергийния регулатор при осъществяване на контрол върху пазара на природен газ, пишат от браншовата организация.

"Преносният оператор не изготви и не представи оценка от въздействието върху пазара на избрания от него нов тарифен модел, въпреки многократното настояване на ползвателите на мрежата и клиентите на природен газ. Независимо от това възнамерява, с подкрепата на КЕВР, да пристъпи към въвеждането му от 1 октомври 2017 година, без реална представа за ефекта и последствията", се казва в писмото.
"На проведената на 05/09/2017г. в Министерство на енергетиката среща с бизнеса, който беше поканен едва часове по-рано, Булгартрансгаз ЕАД представи анализ на повишението в цените, но този анализ не отчита заявките и последващите корекции на крайните клиенти, които водят до драстичното поскъпване на разходите, въпреки че тази информация им е била предоставена от Обществения доставчик. По този начин Булгартрансгаз ЕАД продължава да заблуждава обществото, че поскъпване няма, докато за себе си гарантира надвзет приход.

Министър Петкова обяснява нуждата от влизане в сила на новите тарифи с изискванията на Регламент 715/2009 на ЕС, но начинът по който България планира да го въведе противоречи именно на изискванията на този Регламент тарифите да бъдат недискриминационни, разходноориентирани и невъзпрепятстващи трансграничната търговия с природен газ.

Предложените от Булгартрансгаз ЕАД тарифи лишават българската индустрията от конкурентоспособност и затрудняват, чрез значително поскъпване, вноса на природен газ от алтернативни на руския газ източници, гарантирайки продължаваща пълна зависимост на страната ни от руските доставки.
Решение на проблема и до момента не е предложено от министър Петкова, а единствено се правят опити за отклоняване на публичното внимание от същинските проблеми.

В тази връзка „Заявяваме готовността си да защитим българската индустрия и представлявания от нас бизнес със 177 хиляди заети и да преминем към незабавни протестни действия, в случай че правителството не отложи въвеждането на промените до отстраняване на всички проблеми в избрания от Булгартрансгаз ЕАД модел и при спазване на сроковете, установени в Методиките", се посочва в отворено писмо на КРИБ относно новите тарифи на Булгартрансгаз ЕАД.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5817 |10.09.2017 Дървата за отопление скочиха до 100 лева за кубик . 1| 4301 |30.08.2017 Бизнесът скочи срещу искането на Макрон за "социалния дъмпинг" . 0| 7056 |27.08.2017 Скочиха наемите на жилища в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads