Реклама / Ads
4| 5411 |10.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кризата в Гърция спъва България по пътя към еврото

.
Гръцката криза подля вода на България по пътя й към еврозоната. Тя стана причина за нарастващото недоволството сред представители на ЕС и Германия, според които България и Румъния имат най-лоши резултати в ЕС по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност, не трябва да бъдат приети в еврозоната толкова рано.
 

Това заключва Ройтерс в анализ за отражението на бюджетната и финансова криза в Гърция, предава БТА.

Според някои от ръководителите в Брюксел и Франкфурт тези страни имат подобни на Гърция проблеми с неверни статистики, широко разпространение на корупцията, укриване на данъци и раздута държавна администрация.


Европейски представители заявяват, че Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) е трябвало да убедят България да не кандидатства за присъединяване към Механизма на обменните курсове И Ер Ем Ц 2 (ERM 2) - преддверието към членството в еврозоната, след като тя се присъедини към ЕС през 2007 г., въпреки че технически е било възможно тя да бъде приета, отбелязва Ройтерс.

Агенцията изтъква, че най-бедната страна членка е била посъветвана да изчака и да се съсредоточи върху "реалната конвергенция".

Американският икономист Нуриел Рубини, който пръв предрече двойната световна криза, твърди, че от разрешаването на гръцките проблеми зависи и съдбата на нейните съседки.

Той смята, че гръцката криза може да застраши стабилността на целия ЕС, коментира Дойче веле.

Блумбърг също коментира, че гръцката криза може да се отрази зле най-вече на България и Сърбия.

Агенцията изтъква доминиращото присъствие на гръцки банки в Македония (40 процента от банковия сектор), Албания (35 процента), България (30 процента), Румъния (20) и Сърбия (15). Всички тези дъщерни клонове зависят от гръцки кредитори.

Според анализаторите на „Блумбърг” България ще пострада и от неизбежното намаляване на гръцките инвестиции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5511 |03.02.2010 България ратифицира споразумението за "Набуко" . 3| 5515 |29.01.2010 Германия обърна гръб на пистите в България . 4| 6509 |29.01.2010 България - страна на магистрали . 2| 4883 |27.01.2010 Кризата свали с 1/4 пътуванията зад граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads