Реклама / Ads
4| 5932 |04.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кризата - мащеха за българите, майка за млади богаташи

.
Кризата роди нов феномен роди в България – 25-30-годишни богаташи, които не са известни в обществото. Затова пък са регистрирали официални доходи пред данъчните в размер на над един милион лева извън работната заплата, без да е ясно от каква точно дейност са придобити парите им, съобщава БНР.
 

По данни на Националната агенция за приходите (НАП) петима българи са обявили над 10 млн. лв. официални доходи само за една година в данъчните си декларации, подадени през 2009 г. Първите трима в списъка имат общ доход от над 48 млн. лв.

„Палмата на първенството” държи българин, спечелил легално за една година близо 17 млн. лв. И тук става дума за физически лица, а не за фирми. Сред новите богаташи има банкови експерти, консултанти, шоупродуценти, рентиери, хора с доста високи хонорари по договори за управление или контрол на различни търговски дружества.

„Няма да отрека, че има и случаи, които звучат странно и водят до известен размисъл – коментира за Радио България Росен Бъчваров, директор „Комуникации” в НАП.

Защото човек на 25 или 26 години, който консултира голяма компания срещу хонорар от милион и половина лв., а консултантският договор е свързан с разработването на концепция от 20-30 страници, изглежда странно.

Но това е „странно” за институции, занимаващи се с пране на пари или различни други престъпления. Защото пред НАП е деклариран официален доход и за него са платени данъци. Така че, медалът има две страни – несъмнено има млади и богати почтени хора, но има и такива, за които съществуват известни подозрения, обясни той.

Друг български феномен е вземането на фиктивни заеми. По данни на НАП фиктивно раздадените заеми за последните две години са над 1 млрд. лв. За да се ликвидира този български феномен, законодателството в България бе променено и всеки гражданин вече е длъжен да декларира заем над 10 хил. лв. Богаташите обаче измислиха нов „хит”. Вместо да обясняват на данъчните откъде имат пари за луксозни вещи, те заявяват, че скъпите коли, яхти и диаманти са „дарения”.

За да се търсят некоректни български длъжници, данъчните започват проверки на банкови сметки в Швейцария и Лихтенщайн. На 5 март директорът на НАП Красимир Стефанов ще се срещне с германския си колега. Поводът е достъп до диск с данни за тайни сметки в швейцарски и лихтенщайнски банки, който Германия закупи от хакер срещу 2.5 млн. евро. Информацията ще бъде напълно безплатна за страната ни. 17 души, които имат сметки в швейцарски банки, вече са се свързали с данъчните. Въпросите им са, какво ще предприеме НАП, ако получи информация от Германия за българи със сметки в Швейцария. Данъчните инспектори са категорични, че да имаш сметка там, не означава престъпление, стига да имаш легални доходи.

„Задачата е много проста – да се снабдим с тази информация, ако е възможно официално, ако не – и неофициално. Да се провери дали всички, които имат банкови сметки в Лихтенщайн и Швейцария, имат легален източник на доход и най-важното – дали са си платили данъците – обяснява акцията на данъчните Росен Бъчваров.

Ако не са, ще се наложи да понесат данъчни и наказателно-правни последици. Не говорим за проблеми с банковата тайна. Така или иначе Германия е предприела действия да купи на ръба на закона информация, която е може би открадната или нещо друго. Ние не можем да я ползваме като официално доказателство, но можем да възложим ревизии или проверки.

По реда на официалния обмен на информация между България, Швейцария и Лихтенщайн при конкретна ревизия или данни, че едно лице е български гражданин и е извършил данъчни престъпления, имаме достатъчно способи да се снабдим с потвърждение от тези страни за неговите авоари.

Над четири хиляди българи имат сметки в чужди банки. По неофициална информация в НАП става дума за авоари в диапазона между 150 и 300 милиона евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12972 |16.02.2010 Кризата в Гърция – воденичен камък за българската икономика . 1| 5204 |12.02.2010 Блумберг: Кризата в Гърция ще се отрази на България . 0| 4773 |11.02.2010 Ал.Томов: Идва нова вълна на кризата . 4| 5433 |10.02.2010 Кризата в Гърция спъва България по пътя към еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads